Raiderul Platon care a scurs bogăția Rusiei peste granițe a rămas fără 268 mil. de lei. Procurorii i-au sechestrat

28 Iun. 2022, 13:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Iun. 2022, 13:36 // Actual //  Lupu Eduard

Procuratura Anticorupție anunță că a pus sechestru pe 268 mil. de lei. Bani care aparțin lui Veaceslav Platon și care a fost implicat în renumitul laundromat rusesc. În anul 2014 prin băncile din Republica Moldova au fost spălate 22 mil. USD.

Banii pe care a fost pus sechestru erau atât cu drept de proprietate, cât și prin intermediul terților, de către învinuitul Veaceslav Platon, în cauza penală denumită generic „Laundromat”.

Potrivit circumstanțelor cazului investigat, procurorii anticorupție au constatat că, în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon, a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distincte, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state.

În acest sens, această organizație criminală a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor realizată prin intermediul unei instituții financiare din Republica Moldova, controlată de către conducătorul organizației criminale, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Federația Rusă, Republica Letonia, controlate și gestionate direct, cât și indirect, de către membrii grupului criminal organizat, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse și o instituție financiară din Republica Letonia.

Așadar, sub pretextul executării multiplelor ordonanțe judecătorești ilegale și încheieri ale executorilor judecătorești, a fost realizat transferul și convertirea  mijloacelor financiare de proveniență dubioasă provenite din Federația Rusă, în sumă totală de 22 mil. USD, contrar legislației naționale a Republicii Moldova, cât și a Federației Ruse.

Ulterior, mijloacele financiare indicate supra, au fost convertite și transferate pe conturile unor companii nerezidente deschise atât în cadrul instituțiilor financiare din Republica Moldova, cât și în Republica Letonia, gestionate de către conducătorul organizației criminale, Veaceslav Platon.

Totodată, informăm că, la moment urmărirea penală pe acest caz este în plină desfășurare, fiind întreprinse un complex de acțiuni de urmărire penală, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor cauzei, în scopul realizării unei anchete penale complete și obiective, în scopul restituirii prejudiciului cauzat și atragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în comiterea infracțiunilor incriminate.

Despre acțiunile întreprinse și soluția adoptată pe caz, Procuratura Anticorupție va informa opinia publică, revenind cu informații suplimentare.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău