image
Sursa foto: jurnal.md

Ministerul de Externe, replică la amenințările oficialilor ruși: „Sunt promovate subiecte inexistente și paralele false”

Ministerul de Externe de la Chișinău a venit cu o reacție după ce zilele trecute mai mulți oficiali ruși au făcut declarații amenințătoare la adresa Republicii Moldova, cea mai recentă fiind a lui Dmitri Medvedev, care a acuzat Bucureștiul că vrea să creeze o „nouă Românie Mare” și a avertizat Chișinăul că vor fi consecințe pentru Republica Moldova, dacă va intra în Uniunea Europeană.

„În ultimele zile am remarcat interesul mai multor oficiali din Federația Rusă de a se expune pe marginea evoluțiilor din Republica Moldova fiind promovate subiecte inexistente și paralele false, ocazie cu care dorim să facem anumite clarificări pentru a nu intra în polemici ulterioare. Integrarea europeană a țării noastre, care a progresat constant în ultimele decenii, este susținut de majoritatea cetățenilor RM, culminând în aceste zile cu acordarea statutului de stat candidat pentru aderare prin decizia tuturor statelor membre ale UE, fapt ce deschide o nouă filă în istoria modernă a țării noastre. Este binecunoscut faptul că toate țările care au trecut prin procesul de aderare la UE au devenit mai stabile și reziliente, atât în plan politic, cât și economic. Pe lângă toate avantajele deja cunoscute în societate, integrarea europeană va consolida suveranitatea RM, instituțiile de drept și democrația noastră, iar statutul de stat candidat va îmbunătăți procesele de reformă și dezvoltare europeană având o direcție și o destinațe clară – aderarea la Uniunea Europeană. Modernizarea țării la standardele UE, crearea condițiilor mai bune de trai, garantarea drepturilor și libertăților, sunt obiectivele principale pentru a întări coeziunea socială a cetățenilor indiferent de apartenența etnică și convingerile politice”, se spune în declarația MAEIE.

Totodată, Ministerul de Externe susține că dialogul moldo-român se dezvoltă în baza parteneriatului strategic pentru integrare europeană a Republicii Moldova și că Romania a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova, devenind în prezent principalul partener comercial al țării noastre și un susținător activ al proceselor de transformare europeană a țării noastre.

„Această relație matură și de încredere reciprocă între două state suverane și cu multe obiective comune este un exemplu în dialogul bilateral. În condițiile de război, a unei crize economice și umanitare fără precedent din regiune cauzate de acesta, susținem efortul comun al comunității internaționale de restabilire a păcii în regiune și abținerea de la declarații care nu contribuie decât la escaladarea situației”, punctează MAEIE.

Amintim că zilele trecute vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a acuzat Bucureștiul că vrea să creeze o „nouă Românie Mare” și, totodată, a avertizat Chișinăul că vor fi consecințe pentru Republica Moldova, dacă va intra în Uniunea Europeană.

Ministerul Afacerilor Externe al României a venit cu o reacție, spunând că reacția lui Medvedev indică „un mare grad de frustrare” și că decizia UE de a acorda statutul de stat candidat Republicii Moldova este o decizie corectă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: