image
Sursa foto: Profimedia

Solistul trupei Green Day va renunţa la cetăţenia americană după revocarea dreptului constituțional la avort în SUA

Liderul trupei punk Green Day, Billie Joe Armstrong, a reacţionat la decizia Curţii Supreme luată vineri de a revoca dreptul la avort în Statele Unite, asigurată de legea federală Roe v. Wade. Pe scena de la London Stadium, cântăreţul a declarat că intenţionează să renunţe la cetăţenia americană şi să se stabilească în Marea Britanie.

Billie Joe Armstrong nu mai vrea să fie un „american idiot” [solistul face referire la hitul „American Idiot”, de pe albumul ce poartă același nume, lansat în 2004 - n. red.]. În plin turneu „Hella Mega”, alături de Fall Out Boy şi Weezer, solistul a spus că renunță la cetățenia țării sale și că va rămâne în Marea Britanie, fiind susținut cu aplauze puternice de fanii englezi prezenți la concert.

„Sunt prea multe prostii în lume ca să te întorci în această ţară mizerabilă. Nu glumesc, veţi auzi mai multe de la mine în următoarele zile”, a declarat el mulţimii, înainte de a striga: „F*ck America”, potrivit BFM TV și G4Media.ro.

După decizia luată de Curtea Supremă americană, numeroşi artişti s-au mobilizat pentru a denunţa această revocare. Unii, precum Taylor Swift, Olivia Rodrigo şi Phoebe Bridgers, s-au folosit de reţelele de socializare sau de scenă pentru a-şi striga revendicările.

Alţii, precum Lizzo sau Rage Against the Machine au anunţat că fac donaţii în beneficiul programelor americane de planificare familială.

Și cântăreaţa americană Billie Eilish a protestat vineri faţă de decizia Curţii Supreme a SUA privind avortul în timpul recitalului său de pe scena festivalului Glastonbury. „Astăzi este o zi foarte, foarte neagră pentru femeile din SUA. Voi spune acest lucru pentru că nu mai suport să mă mai gândesc la asta în acest moment”, a declarat cântăreaţa de 20 de ani vineri seara, pe scena Pyramid, la prezentarea cântecului „Your Power”, care vorbeşte despre oamenii care abuzează de puterea lor.

Emblematica lege Roe v. Wade, care din 1973 a garantat dreptul femeilor americane de a avorta, a fost revocată pe 24 iunie 2022, majoritatea judecătorilor considerând-o astăzi „total nefondată”. Prin urmare, fiecare stat este acum liber să o interzică.

Guvernatorii din California, Oregon şi Washington au anunţat deja o iniţiativă comună pentru a garanta accesul la avort. Dar mai multe state, după Missouri, care a anunţat pe 24 iunie că este „primul” care interzice avortul, au luat deja aceeaşi decizie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: