image
Sursa foto: Profimedia Images

Cum au reușit ultimii soldați ucraineni să fugă din Severodonețk, după ce orașul a căzut în mâinile rușilor

Armata ucraieană s-a retras din Severdonețk după ce orașul, care a fost scena unor lupte aprige în ultimele săptămâni, a fost ocupat în întregime de ruși. Ultimii soldați care au părăsit orașul din estul Ucrainei au povestit pentru Reuters momentul în care au reușit să plece, recunoscând epuizarea și pierderile mari înregistrate.

Forțele ruse au ocupat sâmbătă în întregime orașul Severodonețk, cofirmând cel mai mare eșec al Kievului pe câmpul de luptă din ultima lună. După unele dintre cele mai sângeroase lupte de la izbucnirea războiului din Ucraina, soldații care apărau orașul au fost nevoiți să recunoască înfrângerea și să se retragă din zona ocupată de ruși.

„Este păcat pentru că s-a depus foarte mult efort pentru a apăra orașul - a durat luni de zile”, a declarat pentru Reuters Danylo, un soldat în vârstă de 24 de ani, care a spus că a fost printre ultimii care au plecat. „Cu toate acestea, nu suntem atât de supărați, pentru că și noi vrem să supraviețuim”.

Împreună cu un alt soldat, Anton, care a plecat și el în ultimele zile, Danylo a povestit cum au reușit să părăsească orașul în miezul nopții, folosindu-se de bărci, transmite Digi24.

„A fost în mare parte pe întuneric, pentru siguranța noastră. Locațiile punctelor de trecere au fost schimbate în mod constant pentru că erau bombardate”, a povestit acesta.

Potrivit soldatului, niciun militar ucrainean nu a fost ucis în timpul retragerii din orașul ocupat de ruși.

Anton le-a declarat jurnaliștilor că apărătorii din Severodonețk s-au temut că ar putea fi reluată situația din Mariupol, de la fabrica Azovstal, după cele întâmplate la uzina Azot din Severodonețk.

„Erau o mulțime de civili, soldați și totul se îndrepta spre noi, eram încercuiți” a spus Anton, acuzând armata Rusiei că folosește tactica „pământului pârjolit”.

„Dacă ar fi doar infanterie și un asalt, am fi în continuare capabili să ne apărăm, dar tactica lor este să distrugă toate clădirile, să distrugă tot ce există și pur și simplu să nu avem unde să ne retragem, unde să ducem un război de poziție, de unde să ne apărăm”, a continuat el.

„Doar ne testează rezistența. Nu există explicații logice pentru acțiunile lor, doar ne epuizează, asta este toată tactica lor”, a spus el.

Potrivit acestuia, soldații ucraineni au primit ordin să se retragă pentru că, din cauza pierderilor grele, nu mai avea rost să continue apărarea. Cu toate acestea, spune el, rușii au suferit pierderi mult mai mari.

Moscova neagă că a vizat civili în ceea ce numește o „operație militară specială” în Ucraina. Kievul și Occidentul acuză forțele ruse de crime de război într-un conflict care a ucis mii de oameni și a trimis milioane de oameni în străinătate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: