image
Sursa foto: Jurnal TV

EXCLUSIVITATE: Uzina metalurgică de la Râbnița ocolește sancțiunile

Uzina metalurgică din Râbnița ocolește sancțiunile occidentale impuse Rusiei. După eliminarea Rusiei din sistemul internațional de plăți SWIFT, uzina metalurgică s-a pomenit în incapacitate de a mai face tranzacții financiare, prin intermediul băncilor rusești, pentru achitarea importului de metal uzat din Europa. Respectiv, s-au blocat și plățile pentru exporturile sale de metal. Doar că cei de la Râbnița s-au înregistrat la o bancă virtuală cu sediul juridic la Londra - instituție care nu există fizic, dar care facilitează transferurile de bani printr-o altă metodă de plăți online. Această bancă virtuală a fost implicată anterior în scandaluri financiare și este conectată la o persoană din Moldova.

Potrivit surselor Jurnal TV, după blocarea sistemului SWIFT pentru Rusia, autoritățile separatiste de la Tiraspol au început presiunile asupra Chișinăului pentru ca uzinei metalurgice să-i fie deschise conturi în valută în băncile moldovenești. Până în prezent Chișinăul a fost de acord doar cu eliberarea autorizației de mediu pentru uzina de la Râbnița, în schimbul unui contract de achiziționare a energiei electrice. Odată cu obținerea acestei autorizații și reluarea activității la turații maxime, uzina metalurgică avea nevoie de conturi în valută pentru a putea face export de produse. Salvarea a venit de la Clear Junction Limited, o bancă virtuală britanică, deschisă de Dimitri Kats, un cetățean israelian, care ar deține și cetățenie ucraineană.

În principalele funcții ale Clear Junction se află cetățeni ucraineni domiciliați în Dnepropetrovsk. Clear Junction a apărut în 2016, iar din septembrie 2018 până în septembrie 2019, în calitate de director al acestei instituții financiare a figurat cetățeanul moldovean Leonid Prujanski. Clear Junction are acces la sistemul de plăți SEPA, similar cu SWIFT, dar care funcționează doar în statele membre ale Uniunii Europene.

Astfel, în aprilie 2022, după ce toate băncile rusești la care se deservea Uzina Metalurgică de la Râbnița au intrat sub sancțiunile europene, aceasta s-a înregistrat la banca virtuală Clear Junction. Astfel, dacă până în martie 2022 plățile din contractele cu companiile înregistrate în UE se făceau prin intermediul mai multor bănci rusești, din luna mai, în toate contractele uzinei, la capitolul rechizite bancare, figurează doar Clear Junction și metoda de plăți SEPA. De-a lungul timpului, Clear Junction a fost în miezul mai multor scandaluri internaționale.

Unul dintre acestea a vizat escrocheria Milton Group. Prin intermediul acestei scheme, sute de cetățeni europeni au fost delapidați de zeci de milioane de dolari. Totul a pornit de la centrul comercial ”Mandarin Plaza” din Kiev, acolo de unde o serie de indivizi convingeau cetățeni europeni să-și investească banii în această schemă. Până la urmă, toți au pierdut investițiile.

Banii au dispărut anume de pe conturile Milton Group deschise la Clear Junction. Potrivit unor surse, beneficiarul final al Uzinei Metalurgice de la Râbnița rămâne oligarhul rus Alisher Usmanov, aflat sub sancțiuni occidentale urmare a invaziei ruse în Ucraina. Deși Usmanov a lăsat din 2015 uzina în administrarea autorităților separatiste, o tranzacție finală prin care acesta să fi renunțat la uzină nu s-a mai produs.

O dovadă în plus în acest sens este că Andrei Yudin, fost director al uzinei în anii 2000, când aceasta era controlată oficial de Usmanov, este și în prezent în consiliul de administrație al uzinei. Yudin a fost chiar în Moldova cel puțin o dată pe parcursul anului curent, ultima dată aterizând la Chișinău, de la Roma, pe 17 aprilie, în încercarea de a rezolva problemele ce sistau activitatea uzinei. Și aparent a reușit, pentru că la scurt timp uzina metalurgică și-a deschis conturile la Clear Junction, iar de pe 1 mai a primit și autorizație de mediu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: