image
Sursa foto: Profimedia

STUDIU: Turismul spațial ar putea compromite eforturile de reparare a stratului de ozon

Turismul spațial al lui Richard Branson, Elon Musk și Jeff Bezos ar putea anula progresele înregistrate în ceea ce privește refacerea stratului de ozon, au declarat oamenii de știință. Noi cercetări au sondat impactul pe care îl au navele care pleacă și se întorc pe Pământ asupra atmosferei – în special asupra părților superioare.

Un studiu combinat realizat de UCL, Universitatea din Cambridge și Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a constatat că funinginea emisă de navele spațiale dăunează stratului de ozon protector din jurul planetei – și reține căldura de 500 de ori mai mult decât alte surse de funingine. Coautorul studiului, Dr. Eloise Marais de la UCL, a declarat că, prin urmare, compararea emisiilor provenite de pe navele spațiale cu cele provenite de la aeronave și de la sol este eronată.

Deși oamenii de știință au constatat că daunele actuale sunt mici, ei au sugerat reglementarea industriei în creștere a persoanelor care călătoresc în spațiu în scopuri turistice pentru a se proteja de probleme viitoare.

Ce este stratul de ozon?

Stratul de ozon este o parte a atmosferei formată din molecule de oxigen O3 – spre deosebire de oxigenul O2, care se găsește mai frecvent în aer. Acesta protejează suprafața Pământului de cantități mari de radiații ultraviolete emise de Soare, care, dacă sunt lăsate să treacă, ar putea cauza creșterea temperaturilor.

Oamenii de știință au făcut campanie începând cu anii 1970 pentru modificarea regulilor după ce au observat că stratul se epuiza. S-a stabilit că anumite substanțe chimice cauzează daune, iar în 1987 a fost introdus Protocolul de la Montreal pentru a interzice aceste substanțe – acesta este singurul tratat ONU ratificat vreodată de toate cele 198 de state membre.

De atunci, găurile din stratul de ozon au început să fie reparate – deși mai ales la altitudini mai mari.

Pagubele provocate de călătoriile în spațiu

Oamenii de știință care au studiat călătoriile spațiale au examinat datele de la 103 lansări de rachete în 2019, precum și călătoriile efectuate de navele spațiale Virgin Galactic ale lui Branson, SpaceX ale lui Musk și Blue Origin ale lui Bezos.

Ei au descoperit că încălzirea datorată funinginii s-a dublat după doar trei ani de emisii suplimentare din turismul spațial, din cauza adaosului de cauciuc în combustibil, printre alte motive. Faptul că funinginea este expulzată în atmosfera superioară sporește daunele – particulele fiind de 500 de ori mai eficiente în reținerea căldurii decât alte tipuri de funingine.

Dacă turismul spațial ar continua cu călătorii săptămânale, ar submina succesul Protocolului de la Montreal, potrivit cercetării.

Noutăţile partenerilor

comentarii: