Ilan Șor insistă asupra construcției centralelor nucleare modulare mici, după modelul României: În loc să dansăm hore în Parlament, mai bine am uni atomii

Partidul „Șor” insistă pe ideea construcției în Republica Moldova a centralelor nucleare modulare mici, tehnologie care ar permite producerea energiei energetice ieftine. Anunțul a fost făcut de liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor, într-o postare pe Facebook și vine în contextul în care SUA au anunțat că vor finanța cu 14 milioane de dolari studiile de proiectare și inginerie pentru construcția unei asemenea centrale în România. Ilan Șor a declarat că va propune, la următoare ședință a Parlamentului, un proiect de lege care prevede constituirea unui grup de lucru care să analizeze posibilitatea construcției centralelor nucleare modulare mici pe teritoriul Republicii Moldova.

Foto: Ilan Șor

„Ideea construcției centralelor modulare mici, pe care insist deja de mai bine de jumătate de an, prinde deja contur în România. SUA oferă 14 milioane de dolari pentru ca în țara vecină să fie construite primele centrale cu mini-reactor din Europa. Despre implementarea acestui tip de tehnologie vorbesc de la începutul acestui an și am insistat de multe ori până acum ca acest subiect să fie pus măcar în discuție de către autorități. Însă fără succes. Iar în timp ce aroganții și incompetenții din Guvernul de la Chișinău nici măcar nu vor să vorbească despre asta, în România lucrurile se mișcă cu o viteză uluitoare. De ce România poate, iar noi nu”, a scris Ilan Șor.

Potrivit lui Șor, în curând, la câteva sute de kilometri de Republica Moldova, la Doicești, în județul Dâmbovița, va apărea o astfel de centrală, unde va fi implementată o tehnologia inovatoare și sigură, care permite furnizarea de energie curată și ieftină. Potrivit lui, asigurarea independenței energetice, mai ales în condițiile zilei de astăzi, trebuie să devină o prioritate națională pentru Republica Moldova.

„Unul dintre principalele motive care stau la baza scumpirilor pentru toate produsele îl reprezintă prețurile la energie și gaz, care au atins un nivel record din cauza incompetenței guvernării PAS. Ne așteaptă iarnă grea. Și nu știm dacă va fi prima iarnă de acest fel în următoarele decenii. Ideea pe care o propun va permite reducerea de câteva ori a prețului pentru energie electrică, iar unele categorii de populație, cum sunt și pensionarii, ar putea fi scutite, în general, de plata curentului electric. Pentru a asigura tot necesarul de consum intern, avem nevoie de trei astfel de centrale, care ar produce nu doar electricitate ieftină, ci ne-ar permite să scăpăm de eterna problemă a alimentării cu gaze naturale, deoarece am putea trece la sisteme de încălzire pe bază de curent, ceea ce este mult mai sigur și mai comod. În loc să dansăm hore în Parlament, mai bine ne-am apuca să facem ceva concret pentru oameni, să le oferim ceva palpabil, nu iluzii și fantezii. Poate e timpul să unim atomii mai întâi, în loc să dansăm și să ne îmbătăm cu apă rece. Nu mai putem depinde de alții. Trebuie singuri să ne asigurăm independența energetică și economică”, a mai scris Ilan Șor pe Facebook.


Pub