Verde la exportul de grâu și făină: CSE a anulat interdicția

Interdicția de export pentru grâu şi făină impusă pe 1 martie 2022 a fost ridicată. Comisia pentru Situații Excepționale a dispus abrogarea acesteia.

Foto: UNIMEDIA

„La pct. 14 din Dispoziţia nr. 2 din 25 februarie 2022 a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, lit. a) se abrogă”, se arată în decizia CSE.

Mai mulți agricultori au ieșit cu tractoarele în stradă, în mai multe localități din țară, în semn de protest față de refuzul guvernării de a le accepta revendicările de ajutorare.

Fermierii din Hîncești au protestat 3 zile, cu tot cu tehnică agricolă, lângă vama Leușeni. Între timp, reprezentanți ai agricultorilor lucrează în comisia parlamentară de profil la soluționarea revendicărilor acestora, înaintate guvernării. De la discuții lipsește însă ministrul Agriculturii, susține Alexandr Slusari, președintele organizației Forța Fermierilor.

Prim-ministra Natalia Gavrilița declară că agricultorii din cadrul Asociației Forța Fermierilor, care au anunțat că ies la protest, cu tractoarele, după ce discuțiile cu șefa Guvernului au eșuat, ar avea „o motivație politică”. În replică, fostul deputat al Platformei DA, director executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, îi amintește că, în perioada când actuala guvernare era în opoziție, iar Ion Chicu - premier, „PAS a calificat pozitiv mișcarea agricultorilor și niciun cuvânt nu a spus despre conotația politică a protestelor”. „Unica motivație pentru fermierii care ies azi la protest ține de salvarea gospodăriilor agricole și a satelor noastre! Altă politică, decât cea agrară, pe ei nu-i interesează”, a precizat acesta.

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a inițiat o moțiune simplă împotriva Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Potrivit deputatului socialist Radu Mudreac, care este și vicepreședintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, situația în acest domeniu este tragică, iar ministrul Agriculturii nu are o viziune clară privind dezvoltarea sectorului.

Decizia guvernării PAS de a impune interdicție la exportul de grâu scade dramatic veniturile agricultorilor din Republica Moldova, care nu mai dispun de surse financiare pentru a-și cultiva câmpurile, a declarat anterior Mudreac. Totodată, deputatul a făcut prognoze sumbre pentru acest an, în ceea ce ține de prețul la cereale.

Guvernul a aprobat la sfârșitul lunii aprilie Regulamentul de distribuire a ajutorului financiar. Potrivit documentului, accizele la motorină vor fi compensate în mărime de 30% din cota stabilită pentru anul 2022 sau 894 lei per tonă, în cuantum de până la 100 mii de lei anual per beneficiar. Deși agricultorii au cerut, în repetate rânduri, guvernării să vină cu ajutor substanțial, după ce prețurile la motorină au luat-o razna în ultimele luni. Fermierii au înaintat și ultimatum, amenințând cu proteste, dacă Guvernul va refuza, inclusiv, să compenseze 100% din acciza la motorină.


Pub