(VIDEO) De ce moldovenii apelează la credite? Ce spune trainerul de finanțe personale Daniela Secinschii

27 Iun. 2022, 16:08
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
27 Iun. 2022, 16:08 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Datele Băncii Naționale arată că, în anul 2021, creditarea persoanelor fizice a explodat, ceea ce înseamnă că tot mai mulți moldoveni au apelat la credite. Nici creșterea inflației nu-i oprește pe moldoveni să acceseze credite. În cadrul emisiunii „10 LEI”, trainerul de finanțe personale Daniela Secinschii a prezentat cele mai importante motive care îi face pe oameni să apeleze la un credit.

Invitata emisiunii 10 LEI explică acest fapt prin promovarea excesivă a companiilor de creditare, în special, pe rețelele de socializare. De asemenea, în cazul în care oamenii nu au alte surse de împrumut cum ar fi familia sau prietenii sunt nevoiți să acceseze un credit pentru a-și satisface nevoile și dorințele personale.

„Pe noi pandemia ne-a afectat, unii au rămas fără job și astfel au rămas în minus, dar cheltuielile continuă să apară. Noi de undeva trebuie să luăm bani, dacă nu are de unde să împrumute, dacă nu are cine să-l ajute el apelează la un credit bancar. Mai există un alt factor important. Probabil ați observat că promovările creditelor sunt foarte active. Foarte des întâlnim reclame la televizor despre companiile de creditare. De asemenea, promovarea este intensă și pe rețelele de socializare. Aceste oferte sunt foarte ademenitoare, aș spune eu, apăsând pe nevoile noastre, pe dorințe sau probleme.”

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 18:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 18:01 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În Republica Moldova, se pregătește o posibilă abolire a regulii care impune autorizarea Băncii Naționale pentru deținerea a peste 1% din acțiunile băncilor. Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a dezvăluit această intenție într-un interviu acordat Reuters. Potrivit declarațiilor sale, regula actuală, introdusă ca măsură temporară pentru creșterea transparenței și îmbunătățirea guvernanței în urma fraudei masive din sistemul bancar al țării în 2014-2015, ar putea fi eliminată în acest an, pe măsură ce țara își propune să extindă piețele de capital.

Anca Dragu a subliniat că regula este considerată o măsură dură și restrictivă, temporară până când Banca Națională va putea implementa alte instrumente pentru asigurarea integrității sistemului bancar. Aceasta a menționat că există motive să se creadă că măsura a avut un impact pozitiv și că perioada sa temporară se apropie de final.

În cadrul eforturilor de reformare a sistemului bancar, BNM colaborează cu experți de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Fondul Monetar Internațional pentru dezvoltarea unei legislații care să permită eliminarea acționarilor neprietenoși de pe piață. Abolirea regulei care limitează deținerea acțiunilor la 1% va facilita planurile de a oferi public acțiuni ale celei mai mari bănci din țară, maib, prin intermediul unei oferte publice inițiale la Bursa de Valori București.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău