marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeZiua Câmpului Corteva dedicată pomiculturii: Când aplicăm produsele de uz fitosanitar pentru a asigura...

Ziua Câmpului Corteva dedicată pomiculturii: Când aplicăm produsele de uz fitosanitar pentru a asigura reziduuri minime

Recomandate

Corteva Agriscience a organizat pe 21 iunie la Negureni, Telenești în cadrul întreprinderii „Prodcar” Ziua Câmpului dedicată culturilor pomicole.

Evenimentul a adunat zeci de pomicultori din țară și a vizat unul dintre cele mai importante subiecte: Eficientizarea utilizării produselor de uz fitosanitar pentru reziduuri minime în fructe.

„În primul rând, ne-am propus să prezentăm fermierilor noi produse, cu o eficiență sporită, dedicate culturilor pomicole. Ne referim la produsul Fontelis® – produs dedicat controlului bolilor produse de ciuperci la măr, păr, piersic, nectarin, cais, disponibil din acest an pe piața Moldovei, Delegate™ – insecticid unic prin faptul că reușește să controleze dăunători din clase diferite: larvele de lepidoptere, minatoare, tripșii și puricii meliferi și Talendo® omologat pentru combaterea făinării la măr. Un alt subiect important a vizat utilizarea corectă a produselor de uz fitosanitar, în condițiile în care cerințele pe piața externă ajung a fi tot mai drastice în privința normelor de reziduuri”, a explicat Igor Stratulat, KAM Specialty Crops.

Adrian Ionescu, Category Marketing Manager Crop Protection RO & MD și Moldova și George Andron, National KAM Specialty Crops RO & MD au vorbit despre managementul utilizării produselor de uz fitosanitar ale companiei, dar și au oferit recomandări producătorilor la administrarea acestora pentru ca produsul final să corespundă normelor de reziduuri.

Pentru produsul Fontelis® experții au specificat următoarele avantaje:

  • Excelentă activitate preventivă
  • Bună activitate curativă 24-48 ore post-infecție
  • Recomandat în rotație
  • Performanța independentă de temperatură în momentul aplicării (recomandat a fi aplicat de la 8°C în sus)
  • Excelente proprietăți translaminare și mișcare acropetală
  • Foarte bună rezistență la spălare
  • Redistribuție pentru a proteja și zone omise în momentul tratamentelor.

„Fontelis® are o foarte bună rezistență la spălare la doar 15 minute după aplicare și este sigur pentru entomofaună, asigurând concomitent o capacitate bună de blocare a transmiterii bolilor”, a specificat Adrian Ionescu.

Momente optime de aplicare a produsului Fontelis® la măr contra făinării și rapănului la măr:

Delegate™ – are drept substanță activă spinetoram, care afectează sistemul nervos al insectelor. Stopează procesele de hrănire și distruge insectele țintă. 

„Produsele Corteva Agriscience asigură o eficiență sporită, concomitent, asigurând și cantități minime de reziduuri în fructe. Spre exemplu, pe baza studiilor și calculelor privind reziduurile, se estimează că după 1 tratament efectuat cu produsul Delegate™ în faza BBCH 70-87 în cea mai mare doză omologată (0,3kg/ha), reziduurile de substanța activă la 7 zile după aplicare au fost mai mici de 30% din LMR-urile europene și au fost mai mici de 0,01 mg/kg după 21 de zile de la aplicare.

Pentru Fontelis®, pe baza unui model statistic de prognoză, a reziduurilor pentopyrad în fructe este estimat a fi detectat în cantitate mai mică de 0,01 mg/kg aplicat în diferite variante și doze”, a explicat George Andron.

Programul de protecție a pomilor:

Evenimentul a fost organizat de Compania Corteva Agriscience în parteneriat cu asociația Moldova Fruct și USAID APM.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale