image
Sursa foto: Profimedia Images

Primarii din trei mari capitale europene au fost păcăliți că poartă convorbiri cu omologul lor din Kiev, Vitali Klitciko

Primarii din trei mari capitale europene - Berlin, Madrid și Viena - au fost păcăliți că poartă convorbiri video cu omologul lor din Kiev, Vitali Klitciko, dar de fapt a fost vorba despre un deepfake, scrie „The Guardian”.

Deepfake-urile folosesc o formă de inteligență artificială numită „deep learning” pentru a realiza imagini ale unor evenimente false sau pentru a crea animații cu politicieni care țin discursuri false.

Primărița Berlinului, Franziska Giffey, a participat vineri la o convorbire programată pe platforma de videoconferințe Webex cu o persoană despre care spune că arăta și avea vocea exact ca a lui Vitali Klitciko.

„Nu a existat niciun indiciu că apelul de videoconferință nu se desfășura cu o persoană reală”, a declarat biroul ei într-un comunicat.

Abia după vreo 15 minute, Franziska Giffey a devenit suspicioasă, pentru că presupusul primar al Kievului aflat la celălalt capăt al firului a început să vorbească despre problema refugiaților ucraineni care păcălesc statul german cerând ajutoare sociale necuvenite și părea să-i ceară ca refugiații să fie trimiși înapoi în Ucraina pentru a-și face serviciul militar.

Când conexiunea s-a întrerupt pentru scurt timp, Primăria din Berlin l-a contactat pe ambasadorul ucrainean în Germania, care a confirmat, după ce s-a consultat cu autoritățile de la Kiev, că persoana din convorbirea video anterioară nu era adevăratul Klitciko, a relatat revista Der Spiegel, potrivit Digi24.

„Se pare că avem de-a face cu un deepfake”, a declarat biroul lui Giffey.

„Din păcate, este o realitate că războiul este purtat prin tot felul de mijloace, inclusiv pe internet, pentru a submina încrederea prin mijloace digitale și pentru a-i discredita pe partenerii și aliații Ucrainei”, a declarat edilul din capitala germană.

La rândul ei, Primăria Madridului a depus o plângere la poliție în legătură cu o persoană care s-a dat drept Klitciko într-o convorbire video cu primarul José Luis Martínez-Almeida. Potrivit purtătorului său de cuvânt, edilul capitalei spaniole a devenit suspicios la scurt timp după începerea conversației și a întrerupt convorbirea.

Primarul Vienei, Michael Ludwig, a anunțat miercuri pe Twitter că a vorbit prin apel video cu Vitali Klitciko, care este un fost boxer de categorie grea. Tweetul a fost șters sâmbătă. La scurt timp după aceea, contul oficial al capitalei austriece a transmis o declarație potrivit căreia Ludwig pare să fi fost victima unui „caz grav de criminalitate informatică”.

„Deepfake”-urile sunt montaje în care o persoană dintr-o imagine sau un videoclip existent este înlocuită cu imaginea unei alte persoane. Această falsificare a conținutului, care dă o senzație de perfectă autenticitate, a fost pusă la punct cu ajutorul inteligenței artificiale și a tehnologiei de învățare automată. Uneori amuzante, intrând în categoria farselor, deepfake-urile devin periculoase când sunt folosite în scop de manipulare, pentru a credibiliza știri false, pentru a șantaja sau a comite fraude financiare.  

Noutăţile partenerilor

comentarii: