image
Sursa foto: Profimedia Images

Serghei Șoigu ar fi mers pe frontul din Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, ar fi inspectat trupele ruse din Ucraina, scrie Reuters, citând ministerul apărării de la Moscova.

„La posturile de comandă ale unităților ruse, generalul de armată Serghei Șoigu a primit raportul de la comandanți, cu privire la situația și acțiunile actuale ale forțelor armate ruse în principalele zone operaționale”, notează Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Vizita nu a fost anunțată public și nu se știe dacă aceasta chiar a avut loc în Ucraina , remarcă The Guardian, citat de Digi24.

Jurnalistul Yaroslav Trofimov de la Wall Street Journal a scris pe twitter că aceasta ar fi prima dată când Serghei Șoigu vizitează Ucraina de la începutul războiului.

Analiștii au examinat filmările distribuite de agenția rusă de presă RIA Novosti cu ministrul rus al Apărării pentru a încerca să stabilească cine este acum la comanda forțelor ruse.

Potrivit expertului militar Rob Lee, imaginile „confirmă faptul că generalul-colonel Gennady Zhidko este acum comandantul forțelor ruse din Ucraina”.

Cu o zi în urmă, Ministerul britanic al Apărării transmitea că la începutul lunii iunie a avut loc o schimbare majoră la vărful armatei ruse, mai precis la comanda forțelor combatante din Ucraina.

Britanicii spun că a fost înlăturați două lideri militari: comandantul forțelor aeriene (VDV), general-colonel Andrei Serdyukov, precum și comandantul grupului armatei de sud (SGF), general Alexandr Dvornikov. 

Aceștia ar fi avut roluri importante de comandă operațională în războiul din Ucraina. De asemenea,  Dvornikov a ocupat probabil și poziția de comandant operațional general pentru o perioadă.

Londra notează că acum comanda SGF ar urma să fie preluată de generalul-colonel Serghei Surovikin, deoarece SGF continuă să joace un rol central în ofensiva pe care armata rusă o desfășoară în Donbas.

Noutăţile partenerilor

comentarii: