image
Sursa foto: Profimedia Images

STUDIU: Vaccinurile COVID-19 au prevenit aproape 20 de milioane de decese

Vaccinurile au prevenit aproximativ 19,8 milioane de decese cauzate de COVID-19 numai în primul an, arată un nou studiu. Peste 3,5 milioane de decese cauzate de COVID-19 au fost raportate la nivel mondial de la administrarea primului vaccin.

Studiul, publicat la 23 iunie în revista The Lancet Infectious Diseases, a analizat impactul vaccinurilor COVID-19 în 185 de țări și teritorii între 8 decembrie 2020 – ziua în care a fost administrată prima injecție în afara unui studiu clinic – și 8 decembrie 2021.

Studiul a constatat că vaccinurile au prevenit în mod direct aproximativ 80% dintre decese, în timp ce protecția indirectă prin vaccinare colectivă a reprezentat restul.

„Vaccinarea COVID-19 a modificat substanțial cursul pandemiei, salvând zeci de milioane de vieți la nivel global”, au scris autorii. „Ar fi putut fi salvate mai multe vieți dacă vaccinurile ar fi fost distribuite mai rapid în multe părți ale lumii și dacă s-ar fi putut consolida absorbția vaccinurilor la nivel mondial”.

Un număr suplimentar de 599.000 de decese – în principal în Africa și în regiunile din estul Mediteranei – ar fi putut fi evitate dacă ar fi fost atins obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a vaccina 40% din populația lumii până la sfârșitul anului 2021, a constatat studiul.

„Începând cu jumătatea anului 2021, acele țări care au avut acces la o aprovizionare abundentă cu vaccinuri au optat pentru vaccinarea în masă a populației adulte, incluzând ulterior și copiii, și pentru stimularea ulterioară pentru a menține un nivel ridicat de protecție, având în vedere diminuarea eficacității vaccinului și apariția unor noi variante îngrijorătoare”, au scris autorii. „Această abordare a dus la inegalități vaste în distribuția globală a vaccinurilor”.

Facilitatea COVID-19 Vaccines Global Access (COVAX) a fost creată pentru a ajuta la alocarea echitabilă a vaccinurilor. Dar eficacitatea sa a fost împiedicată în țările în curs de dezvoltare de diverse provocări logistice, precum și de ezitarea în ceea ce privește vaccinarea.

„Proprietatea intelectuală a vaccinurilor trebuie să fie împărtășită mai rapid în viitor, cu un transfer mai deschis de tehnologie și de cunoștințe în jurul producției și alocării vaccinurilor”, au scris autorii.

Aceștia au făcut apel la eforturi mai bune de combatere a dezinformării pentru a îmbunătăți cererea de vaccin. De asemenea, studiul a menționat că estimările sale privind impactul vaccinului nu țin cont de potențiala subraportare a deceselor legate de COVID-19.

Noutăţile partenerilor

comentarii: