image
Sursa foto: Profimedia

Decizia magistraților în dosarul ”FIFAgate”! Nasser Al-Khelaifi risca peste doi ani și jumătate de închisoare

Preşedintele beIN Media şi al clubului Paris Saint-Germain, Nasser Al-Khelaifi, a fost achitat în apel, vineri, de către Tribunalul penal federal din Bellinzona (Elveţia), la fel ca în prima instanţă, într-o afacere de drepturi TV, informează cotidianul L'Equipe.

Fostul număr doi de la FIFA, Jerome Valcke, acuzat şi el în acelaşi dosar, a fost achitat, dar condamnat la 11 luni de închisoare cu suspendare pentru "corupţie pasivă" şi "fals în înscrisuri" într-o afacere distinctă.

La fel ca în prima instanţă, justiţia elveţiană a decis achitarea lui Nasser al-Khelaifi ca urmare a procesului său în apel legat de afacerea "FIFAgate" şi de acordarea drepturilor TV.

Dezbaterile s-au desfăşurat la începutul lunii martie, iar Ministerul public şi al Confederaţiei a cerut 29 de luni de închisoare împotriva qatarianului, anchetat pentru "instigare la gestiune neloială agravată".

"Clientul nostru a fost achitat pentru a doua oară în această afacere. Este o nouă victorie foarte importantă, obţinută de data aceasta în faţa celei mai înalte instanţe a Tribunalului penal federal", a spus Gregoire Mangeat, avocatul lui Al-Khelaifi din 2017.

La rândul său, Jerome Valcke a fost condamnat la o pedeapsă de 11 luni de închisoare cu suspendare, precum şi la amendă. Parchetul ceruse 35 de luni de închisoare împotriva sa.

În fine, grecul Konstantinos Nteris, al treilea acuzat în această afacere pentru mai multe capete de acuzare, a fost condamnat la zece luni de închisoare cu suspendare.

Fostul secretar general al FIFA a solicitat ajutorul oficialului qatarian pentru a finanţa "Villa Bianca", cu câteva luni înainte de semnarea în aprilie 2014 a unui contract între beIN şi instanţa de fotbal privind drepturi TV în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu pentru Cupele Mondiale din 2026 şi 2030.

În procesul civil, magistraţii au calificat drept "mită" banii achitaţi de Nasser Al-Khelaifi lui Jerome Valcke, iar în consecinţă l-au obligat pe acesta să-i ramburseze FIFA.

Dar în penal, tribunalul nu a putut da o condamnare pentru "corupţie privată", întrucât FIFA a retras plângerea după un acord cu Al-Khelaifi, în termeni neprecizaţi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: