image
Sursa foto: Profimedia Images

Guvernul francez vrea să înscrie dreptul la avort în Constituţie: „O femeie moare la fiecare nouă minute”

Premierul francez Elisabeth Borne anunţă sâmbătă că susţine o iniţiativă a grupului partidului prezidenţial LREM de înscriere a dreptului la avort în Constituţia franceză, după ce Curtea Supremă a SUA a revocat vineri hotărârea de referință Roe v. Wade din 1973, care a legalizat avortul la nivel național.

Aurore Bergé, liderul grupului parlamentar francez Renaissance, a anunţat sâmbătă depunerea unui proiect de lege în acest sens, după anularea dreptul la avort în SUA, transmite France 24.

De asemenea, Uniunea Populară Ecologică şi Socială franceză condusă de Jean-Luc Mélenchon (NUPES) a anunţat că vrea să discute luni despre un proiect de lege în acest sens.

„Guvernul va sprijini ferm acest proiect de lege. Pentru toate femeile, pentru drepturile omului, trebuie să gravam această realizare în piatră. Parlamentul trebuie să susţină larg acest text”, a scris Elisabeth Borne pe twitter, într-un mesaj care a însoțit declarația lui Bergé.

Aurore Bergé a denunţat, la France Inter, decizia din SUA, catalogând-o drept „catastrofală pentru femei în lume”. „O femeie moare la fiecare nouă minute pentru că a fost prost practicat un avort, în mod nesigur”, a subliniat aceasta.

„Asta ne îndeamnă, în Franţa, să dăm dispoziţii să nu ne trezim mâine cu eventuale răsturnări. Acesta este motivul pentru care, începând de astăzi, împreună cu grupul meu politic, vom prezenta o propunere de lege constituțională care să includă dreptul la avort în Constituția noastră”, a îndemnat fosta membră a partidului Les Republicains.

Aurore Bergé a apărat, în urmă cu câteva luni, o prelungire în Franţa a termenului legal al avortului, adoptat la sfârşitul legislaturii precedente.

Întrebată dacă se teme de o punere în discuţie a avortului în Franţa, ea a răspuns că „din nefericire nimic nu este imposibil, iar drepturile femeii sunt fragile şi sunt puse mereu în discuţie”.

Extrema dreaptă se opune avortului

Arărând cu degetul spre noii deputaţi din cadrul partidului de extremă dreaptă condus de Marine Le Pen, Aurore Bergé a transmis că aceștia sunt „opozanţii aprigi ai accesului femeilor la avort”.

Deputata franceză a mai spus că „nu trebuie să ne asumăm niciun risc în acest domeniu şi este necesar să securizăm acest drept”.

Partidul lui Marine Le Pen a fost mult timp un oponent radical al avortului. În 2011, Marine Le Pen şi-a reiterat dorinţa ca avorturile să nu fie decontate, iar apoi a îndemnat la menţinerea situaţiei, prezentându-se în acelaşi timp drept cea mai mare apărătoare a drepturilor femeilor.

Proiectul de lege al lui Aurore Bergé prevede că „nimeni nu poate fi privat de dreptul la întreruperea voită a sarcinii”.

Aurore Bergé a mai spus că „nu schimbăm Constituţia aşa cum schimbăm legea”, aşadar „aceasta este o garanţie pe care trebuie să o dăm femeilor”.

Stânga franceză a vrut ca dreptul la avort să fie garantat prin Constituție din 2019

Ideea lui Bergé nu este însă nouă. În 2019, mai mulţi deputaţi de stânga au depus un proiect de lege constituţională „care viza să protejeze dreptul fundamental la întreruperea voită a sarcinii”, o iniţiativă a socialistului Luc Carvounas.

„Nimeni nu poate îngrădi dreptul fundamental la întreruperea voită a sarcinii”, se arăta în acel proiect, susţinut atunci de către deputații din Partidul La France Insoumise, Clémentine Autain, Eric Coquerel şi Mathilde Panot.

De altfel, Mathilde Panot a anunţat vineri seara că urmează să propună luni o alianţă a stângii, prin care să fie depus un proiect de lege care să înscrie avortul în Constituţia franceză.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat reacția la decizia SUA privind avortul, spunând că dorește să-și exprime „solidaritatea cu toate acele femei ale căror libertăți au fost astăzi compromise”. Liderul de la Elysee a mai spus că „avortul este un drept fundamental pentru toate femeile și trebuie să-l protejăm”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: