Sandu explică ce înseamnă statutul de țară candidată la UE: „Nu înseamnă că problemele noastre se rezolvă peste noapte. Este o cale clară pe care mergem
Șefa statului, Maia Sandu, a explicat ce înseamnă statutul de țară candidată la Uniunea Europeană. „Asta nu înseamnă că problemele noastre se rezolvă peste noapte”, a declarat Sandu în cadrul emisiunii Primele Știri. Totodată, președinta a menționat că acordarea statutului „este un pas către un viitor mai luminos, dar evident că avem de lucrat până să ajungem acolo”.
Foto: UNIMEDIA

„Acest statut nu înseamnă că problemele noastre se rezolvă peste noapte. Acest statut înseamnă o cale clară pe care mergem. Acest statut înseamnă ajutor ca să putem merge mai ușor și mai repede pe această cale și speranță, iar noi cu toții avem mare nevoie de speranță pentru că trăim într-un mediu plin de incertitudine, de riscuri, în special din cauza războiului și se pare că nu mai vedem lumină la capătul tunelului.

Iată pentru mine și cred că pentru foarte mulți cetățeni acest statut de țară candidată, perspectiva integrării europene, reprezintă această lumină de la capătul tunelului pentru că înțelegem că este greu astăzi și probabil va fi greu mâine, dar dacă insistăm avem această șansă să devenim într-o zi partea a Uniunii Europene care și din perspectiva siguranței și din perspectiva opurtunităților economice, pieții de desfacere pentru agenții noștri economici care la rândul lor să poată să creeze locuri de muncă.

Noi înțelegem care sunt avantajele Uniunii Europene pentru că multă lume a călătorit și a văzut cum se trăiește acolo, știm care sunt salariile, oportunitățile economice, deci acesta este un pas către un viitor mai luminos, dar evident că avem de lucrat până să ajungem acolo”, a declarat Maia Sandu.

Întrebările din chestionarul de aderare la UE și răspunsurile oferite de Republica Moldova au fost publicate pe pagina web a Guvernului, la două luni de la completare. Documentul este în limba engleză.

„Majoritatea reformelor au costuri politice și probabil din această cauză atât de puține reforme au fost duse la bun sfârșit în Republica Moldova”. Declarația a fost făcută de președinta, Maia Sandu, întrebată dacă există vreun risc politic în urma „deciziei istorice a Consiliului European”.

Consiliul European a votat pentru acordarea statutului de state candidate pentru aderare Republicii Moldova și Ucrainei.

Președinta Maia Sandu a spus că avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort.

Mai mulţi lideri europeni au felicitat Ucraina şi Republica Moldova pentru desemnarea lor oficială drept ţări candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, nu vede riscuri pentru Moscova în statutul de candidat al Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Dezvoltarea țărilor UE cu alte țări nu creează riscuri pentru Rusia, nu este un bloc politico-militar”, a spus acesta.

„Moldova vrea să devină mai europeană chiar și decât europenii înșiși. Acest lucru se asociază cu țările ce au poziții anti-ruse”, declară Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, după decizia Consiliului European de a acorda Moldovei statut de țară candidat la UE.

Socialiștii au calificat decizia drept una politică, luată într-un context geopolitic tensionat.

Moldova a transmis chestionarul completat de aderare la Uniunea Europeană.


Pub