image
Sursa foto: wikipedia.org

Precizările ANSP: În apele Nistrului nu a fost depistat vibrionul holeric

În nicio probă de apă din râul Nistru nu a fost găsit vibrionul holeric, precizează Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) care monitorizează anual, în perioada lunilor mai – septembrie, evoluția procesului epidemic la holeră și alte boli diareice acute.

Potrivit ANSP, în primele trei săptămâni de monitorizare au fost prelevate 139 de probe de apă. În nouă dintre acestea a fost depistat un vibrion care nu cauzează holera, dar poate provoca boli diareice, care se pot manifesta și prin izbucniri de toxiinfecţii alimentare.

Vibrionul neholerigen este identificat în obiectivele de mediu, în fiecare an, pe parcursul sezonului estival, la efectuarea investigațiilor în zonele de recreere.

În baza rezultatelor de supraveghere, autoritățile întreprind măsuri profilactice și antiepidemice pentru prevenirea riscurilor pentru sănătate. Printre măsurile luate este amenajarea corespunzătoare a zonelor de agrement și asigurarea respectării regulilor de igienă de către populație, se precizează în comunicatul ANSP.

Anterior, pe 12 iunie, au circulat mai multe informații potrivit cărora în apele râului Nistru ar fi fost depistat vibrionul holeric non-01, o bacterie ce poate provoca infecții gastro-intestinale acute.

Noutăţile partenerilor

comentarii: