Prostia moldovenilor și războiul pot curma aderarea la UE! Sturza: Generațiile tinere, lipsite de instinctele sovietice

24 Iun. 2022, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iun. 2022, 10:23 // Actual //  Lupu Eduard

Statutul de țară candidat a fost visul și munca (deja) a generații în Republica Moldova. E o ancoră mult dorită de care poate să ne rupă doar brutalitatea unui război sau prostia noastră ca popor. Sper că odată cu venirea noilor generații, lipsite de instinctele sovietice, nu va fi cazul, susține fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza

„Alternativa” cu „russkii mir” e la fel brutal de clară – distrugere, ocupație, înrobire economică, culturală și morală. Nici măcar secolul XX, direct în Evul Mediu. Mulțumim Ucrainei că a rezistat în calea acestei „perspective”! Ei astăzi luptă și pentru noi”, explică Stuza..

Dar… Să nu uităm că istoria o fac oamenii.

Surza îi aduce laude președintelui Maia Sandu pentru contribuția obținerii statutului de candidat la UE.

„Atunci când ceva timp în urmă doamna Maia Sandu îmi povestea de statutul de candidat, eu cu experiență și micile mele cunoștințe în domeniu ziceam (în sinea mea): e puțin ambițios. A reușit! Cu tenacitate, încăpățânare și abilități extraordinare de comunicare cu liderii mondiali. Evident, a fost o muncă colectivă și de echipă. Dar rolul personalității în istorie este evident pentru mine”, spune Sturza.

Potrivit omului de afaceri afirmă că drumul spre UE e „presărat” cu aproape 100(!) de mii de pagini de criterii. Muncă mare și dedicație. Dar prețul, Moldova europeană, merită.

„Văd că deja apar tot felul de „cacacea”. Nu, nu sunt opozanții din oficiu. Sunt cei pe care îi mănâncă invidia că acest eveniment nu se asociază cu ei. Asta știți cum e? Ca în sport – aleargă mulți, puțini devin campioni…”, a conchis Sturza.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

10 Mai 2024, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Mai 2024, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Biroul de Reintegrare din Republica Moldova a raportat că în primul trimestru al anului 2024, ponderea exporturilor din regiunea transnistreană către Uniunea Europeană a atins un nivel impresionant de 80,9%, iar cea a importurilor a constituit 56,3%. Aceste cifre reflectă o orientare economică fermă către Vest, care este un obiectiv strategic al Republicii Moldova pentru a contracara tendințele secesioniste ale Tiraspolului și pentru a diminua legăturile cu Federația Rusă.

Marcarea Zilei Europei este considerată deosebit de semnificativă pentru Republica Moldova, având în vedere aspirațiile sale de integrare europeană și procesul de soluționare a conflictului transnistrean. Beneficiile integrării europene sunt evidente în regiunea transnistreană, unde proiectele de dezvoltare finanțate de Uniunea Europeană contribuie la îmbunătățirea infrastructurii, accesului la educație și servicii de sănătate, precum și la extinderea oportunităților economice, inclusiv de export și import către și din UE.

Potrivit biroului, în primul trimestru al anului 2024, principalele destinații din UE pentru agenții economici din regiunea transnistreană au fost România, Polonia, Germania, Slovacia și Bulgaria. Această tendință de creștere a exporturilor către UE demonstrează importanța și beneficiile integrării economice și politice cu Europa pentru întreaga regiune a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău