Putin turbă de furie. Moldovenii i-au trântit ușa în nas

24 Iun. 2022, 14:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iun. 2022, 14:01 // Actual //  Lupu Eduard

Propaganda Kremlinului nu mai ajunge la moldoveni, din cauza legislației adoptate de Chișinău, iar Vladimir Putin este furios. Ministrul său de externe, Serghei Lavrov, a ieșit public cu o declarație foarte agresivă la adresa autorităților din fosta republică sovietică, aflată anterior zeci de ani sub ocupația Moscovei.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat în cadrul unui interviu pentru televiziunea din Belarus că autoritățile moldovenești se plasează pe poziții anti-ruse și vor să anuleze spritul rus existent.

Șeful diplomației ruse și-a exprimat regretul pentru interdicția difuzării programelor informative și analitice din Federația Rusă.

Serghei Lavrov a făcut referi și la Ucraina remarcând că autoritățile de la Kiev, în încercarea lor de a își consolida suveranitatea au desființat „tot ce este rusesc acolo”.

Republica Moldova, comparată cu Ucraina

“Din nefericire, autoritățile de la Chișinău încearcă să ia exemplul Kievului și se încearcă a întreprinde o anulare aspritului rusesc existent. Președintele moldovean a semnat o lege prin care se spune că nu vor mai fi știri din Rusia în Moldova. Este trist,” a declarat diplomatul rus.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat, la data de 19 iunie, Legea securității informaționale, care prevede interzicerea știrilor și emisiunilor analitice din Federația Rusă, inclusiv după expirarea stării de urgenţă instituite în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Lavrov, nemulțumit că propaganda lui Putin nu mai ajunge la moldoveni

Șefa Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova, Liliana Vițu, a afirmat că legea va sancționa propaganda mult mai dur. Astfel, prin această legeeste instituită  noțiunea de dezinformare și se instituie un nou prag de sancțiuni pentru cei care nu produc conținut local.

„Consiliul Audiovizualului obține prerogativa de a suspenda dreptul la publicitate. În cazul dezinformării va exista dreptul de a suspenda licența până la 7 zile, iar acest lucru se poate întâmpla și în perioada electorală, perioadă foarte importantă, când asistăm la o abundență de dezinformare”, a precizat Vițu.

Potrivit legii promulgate de instituția prezidențială,  50% din conținutul străin difuzat de posturile TV vor reveni țărilor UE, SUA și statelor care au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră.

Opoziția parlamentară, Partidul Socialiștilor și Partidul Șor, au considerat că prevederile conținute de această lege „instituie cenzura”.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău