ODIMM lansează un nou nou program pentru IMM-uri. Antreprenorii vor putea să-și digitalizeze afacerile

24 Iun. 2022, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Iun. 2022, 15:50 // Actual //  MD Bani

Companiile mici și mijlocii din Republica Moldova vor beneficia de un nou program de susținere. Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a lansat „Programul de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii”.

Astfel, companiile autohtone vor putea accesa suport financiar nerambursabil de până la 500 mii lei pentru digitalizarea proceselor de producere și prestări servicii.

La evenimentul de lansare a programului a fost prezent și ministrul Economiei, Sergiu Gaibu care a reiterat importanța digitalizării economiei și suportul oferit de stat antreprenorilor ce intenționează să-și digitalizeze afacerile.

„Accelerarea transformării digitale rămâne una dintre cele mai înalte priorități pentru Republica Moldova și pentru Ministerul Economiei. Dezvoltarea competențelor digitale este esențială atât pentru cetățeni, cât și pentru întreprinderi. Iar țara noastră dispune de toate resursele necesare pentru crearea unui viitor digital la noi acasă. Guvernul, în pofida crizelor și a dificultăților, a majorat bugetul pentru acest an de la 140 milioane la 340 milioane de lei, pentru a susține întreprinderile mici și mijlocii, bani de care va avea parte și acest program. Într-adevăr, facem eforturi mari la capitolul digitalizare. Echipa de la Ministerul Economiei lucrează la o serie de pachete de digitalizare, care au drept scop simplificarea regulilor pentru Parcul IT, pentru a înregistra un număr mai mare de vânzări de către companiile IT. Programul lansat astăzi vine să confirme acest suport. De aceea, îndemnăm antreprenorii să beneficieze de condițiile programului, să acceseze fondurile puse la dispoziție și să-și dezvolte afacerea, digitalizând-o”, a precizat ministrul Gaibu.

De asemenea, la evenimentul de lansare a Programului au participat și prim-ministra Natalia Gavriliță, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, șeful Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, dar și  reprezentanți ai mediului de afaceri.

Programul oferă o abordare integrată de susținere a IMM–urilor prin introducerea instrumentelor digitale, în scopul dezvoltării productivității și competitivității întreprinderilor locale.

Pentru a beneficia de program, IMM-urile trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  • își desfășoară activitatea antreprenorială pe teritoriul Republicii Moldova;
  • activează de minimum 12 luni pe piață până la data depunerii dosarului la Program, au prezentat la Biroul Național de Statistică situațiile financiare (prescurtate, simplificate sau complete conform Standardului Național de Contabilitate) pentru ultimul an de activitate;
  • nu au restanțe față de bugetul public național;
  • dispun de personal cu competențe necesare pentru implementarea proiectului investițional, confirmate prin acte/certificate corespunzătoare.

Termenul de implementare a  Programului este de 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire în baza mijloacelor financiare suplimentare disponibile.

Acțiunile Programului sunt finanțate din bugetul de stat și susținute prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 09:55 // Actual //  Lupu Eduard

TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce lucrează pentru a răspunde preocupărilor UE, a declarat compania miercuri, pe platforma de socializare X, transmite CNBC.

Comisia Europeană a dat termen până miercuri inclusiv companiei deţinute de grupul chinez ByteDance să abordeze preocupările cu privire la posibila creare de dependenţă prin intermediul programului de recompense pentru copii, urmând ca în caz contrar se confrunte cu o suspendare temporară a funcţiei.

CE consideră că acest mecanism reprezintă ”riscuri grave la adresa sănătăţii mentale a utilizatorilor”.

Platforma nu a comunicat Bruxellesului, înainte de lansarea aplicaţiei, o evaluare a riscurilor, conform obligaţiilor prevăzute în cadrul noii legislaţii cu privire la serviciile digitale (DSA).

Reţeaua de socializare TikTok, deţinută de compania chineză ByteDance, a lansat săptămâna trecută în Franţa şi în Spania noua aplicaţie, care le permitea utilizatorilor să fie plătiţi pentru vizionarea de videoclipuri. TikTok Lite era deja disponibilă în Coreea de Sud şi Japonia.

Utilizatorii TikTok Lite cu vârste de peste 18 ani puteau „să colecteze puncte descoperind noi conţinuturi sau realizând anumite acţiuni”, au declarat reprezentanţii reţelei de socializare. Punctele astfel colectate puteau fi transformate în carduri cadou sau folosite pentru a susţine creatorii de conţinuturi.

„Recompensele variază în funcţie de sarcinile îndeplinite şi de experienţa în aplicaţie”, iar „durata maximală de vizionare a videoclipurilor recompensate este cuprinsă între 60 şi 85 de minute”, au precizat la momentul respectiv reprezentanţii TikTok.

Foarte apreciată de tineri şi de influenceri pentru videoclipurile sale care sunt adeseori dansante sau muzicale, controversata reţea de socializare TikTok a atras peste 1,5 miliarde de utilizatori la nivel mondial.

Ea este acuzată cu regularitate că găzduieşte numeroase videoclipuri de dezinformare, provocări periculoase şi imagini pornografice sau că ar fi chiar un instrument de spionaj şi de propagandă în slujba Chinei, o acuzaţie respinsă de compania ByteDance.

Comisia Europeană a demarat totodată anchete separate care vizează Meta, Snap (Snapchat), TikTok şi YouTube despre măsurile implementate de aceste companii pentru a proteja „sănătatea fizică şi mintală” a minorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău