UN Women și Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară susțin ferm societatea civilă implicată în răspunsul la criza umanitară în Republica Moldova

23 Iun. 2022, 15:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Iun. 2022, 15:31 // Actual //  MD Bani

Șase organizații ale societății civile din Moldova, create și conduse de femei și/sau care promovează agenda „Femei, Pace și Securitate”, au primit susținere financiară în valoare totală de aproape 1 milion USD de la Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară al ONU (WPHF) cu susținerea UN Women Moldova.

Scopurile proiectelor care vor fi implementate de cele 6 organizații sunt de a oferi asistență umanitară urgentă femeilor refugiate, de a proteja femeile și fetele de violența în bază de gen și cea sexuală, de a contribui la sporirea participării și leadership-ului feminin la planificarea și implementarea răspunsului umanitar, precum și de a crea comunități incluzive și reziliente.

O ceremonie de semnare a acordurilor de parteneriat în vederea implementării acestor proiecte a avut loc astăzi, 23 iunie, la Chișinău. La ceremonie au participat reprezentante si reprezentanti ai Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară și donatorilor Fondului, care se află într-o misiune în Moldova, Coordonatorul Rezident al ONU, reprezentante ale organizatiilor societății civile.

„Organizațiile de femei sunt întotdeauna în prima linie în situațiile de criză. ONU oferă sprijin organizațiilor locale și ne-am dori să avem cât mai multe ONG-uri implicate în continuare. Apreciez mult deschiderea Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară și sprijinul pe care îl acordă organizațiilor din Moldova”, a menționat Simon Springett, coordonator rezident ONU.

UN Women Moldova a acordat sprijin în gestionarea crizei refugiaților din primele zile de la declanșarea războiului. Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women a subliniat că

„Fondurile alocate de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară ne permit să continuăm acordarea sprijinului pentru organizațiile implicate în integrarea refugiatelor în comunități și să prevenim riscurile specifice, cum este violența în bază de gen sau exploatarea sexuală. Este foarte importantă finanțarea unor acțiuni concrete de susținere a femeilor, femeilor cu copii și a comunităților care găzduiesc persoanele refugiate. Abilitarea organizațiilor de femei le permite să rămână active în răspunsul la criza umanitară și crește participarea femeilor făcându-le vocea mai puternică. Trebuie, în continuare, să ne unim eforturile pentru activități comune”, a mai spus Dominika Stojanoska.

Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară este un instrument de finanțare flexibil și rapid care sprijină intervenții de capacitare a femeilor pentru a preveni conflictele, a răspunde crizelor și situațiilor de urgență și a beneficia de oportunitățile cheie de consolidare a păcii.

„Ne bucurăm să putem acorda sprijin în acest moment dificil organizațiilor de femei din Ucraina și Republica Moldova pentru a depăși aceste crize. Suntem aici pentru pentru a înțelege de ce aveți nevoie și cum putem să vă susținem. Deja acordăm ajutor și vom continua, inclusiv prin împărtășirea experienței acumulate la nivel internațional în gestionarea crizelor”, a spus Ghita El Khyari, șefa secretariatului Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.

Reprezentantele organizațiilor Centrul Internațional „La Strada”, Gender Centru, Femei pentru Femei, Centrul de Drept al Femeilor, Asociația „Motivație”, Asociația „Institutum Virtutes Civilis” au făcut prezentări publice ale proiectelor în urma cărora vor beneficia mai multe comunități și mii de femei care locuiesc în Moldova.

Despre Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară

WPHF este singurul mecanism de finanțare globală dedicat exclusiv sprijinirii participării femeilor la consolidarea păcii și acțiuni umanitare. WPHF este un instrument de finanțare flexibil și rapid care sprijină intervențiile de calitate pentru a spori capacitatea femeilor locale de a preveni conflictele, de a răspunde la crize și urgențe și de a beneficia de oportunități cheie pentru consolidarea păcii. WPHF este un parteneriat inovator între statele membre ONU și societatea civilă, cu toate părțile interesate reprezentate în Consiliul său global de finanțare. UN Women Moldova susține implementarea proiectelor finanțate de WPHF.

Despre UN Women

UN Women este entitatea Națiunilor Unite dedicată egalității de gen și abilitării femeilor. O promotoare mondială a drepturilor femeilor și fetelor, UN Women a fost înființată pentru a accelera răspunsul la necesitățile acestora în întreaga lume. UN Women sprijină participarea egală a femeilor în toate aspectele vieții, axându-se pe 4 priorități strategice:

  • Femeile conduc, participă și beneficiază în măsură egală de sistemele de guvernare
  • Femeile au Securitate financiară, locuri de muncă decente și independență economică
  • Toate femeile și fetele trăiesc o viață fără orice formă de violență
  • Femeile și fetele contribuie la și au o mai mare influență asupra creării păcii durabile și rezilienței, în egală măsură beneficiind de prevenirea conflictelor, precum și de acțiuni umanitare.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 13:42
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 13:42 // Slider //  Soroceanu Olga

În data de 12 aprilie, localitatea Anenii Noi a găzduit Târgul locurilor de muncă și meșteșugărit, un eveniment ce a reunit atât angajatori, cât și meșteșugari, în efortul lor de a facilita accesul la locuri de muncă și de a promova meșteșugurile tradiționale, atât pentru populația locală cât și pentru refugiații din Ucraina stabiliți aici.

Printre participanți s-a numărat și șefa ANOFM din raionul Anenii Noi, Zinaida Iordachescu, care a subliniat diversitatea agenților economici implicați și importanța acestui eveniment pentru economia locală și națională:

„Avem agenți economici din Anenii Noi, avem de la Congresul Ucrainenilor, avem de la inspectoratul general de poliție, carabinieri, agenți economici din Chișinău fiindcă nu suntem la o distanță atât de mare și angajăm foarte multe persoane și în municipiul Chișinău.”

Evenimentul a reunit aproximativ 12 angajatori și 22 de meșteșugari, iar participanții au avut oportunitatea să afle informații despre piața muncii, să primească ghidare în carieră și să participe la cursuri de formare profesională. Printre beneficiarii acestor servicii s-a numărat și Laurenția Starciuc, care a apreciat eforturile depuse pentru a le oferi oamenilor perspective noi în câmpul muncii:

„M-am apropiat de orice căsuță, mi-am luat diverse cărți pentru a fi informată. Sunt oportunități care oferă posibilitatea de a te angaja în câmpul muncii.”

Evenimentul face parte din proiectul „Creșterea Rezilienței prin Angajare și Coeziune Socială”, implementat în consorțiu de Helvetas Moldova și HEKS – EPER Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Elveției. Partener strategic de implementare: ANOFM.

Directorul de țară al HEKS – EPER Moldova, Peter Fenoy, a subliniat importanța coeziunii sociale și a dezvoltării economice sustenabile pentru comunitatea din Anenii Noi:

„HEKS – EPER Moldova a fost implicată în mai multe activități legate de atenuarea consecințelor conflictului din țara vecină, Ucraina. În Moldova, din păcate, influența refugiaților din Ucraina a generat mai multe necesități în baza dificultăților noastre obișnuite cu care ne confruntăm înainte de acest conflict. Ne dorim să aducem împreună oameni din diverse medii și să le oferim șanse egale de dezvoltare, indiferent de originea sau situația lor actuală.”

Târgul locurilor de muncă și meșteșugăritul reprezintă un pas important în direcția dezvoltării economice și sociale a comunității din Anenii Noi, evidențiind potențialul local și promovând oportunitățile de angajare și de creștere profesională pentru toți participanții.

Următoarele evenimente cu aceeași tematică vor avea loc pe 19 aprilie la Ialoveni și pe 29 mai la Chișinău.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău