‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriGuvernul examinează majorarea compensației pentru acciza la motorină

Guvernul examinează majorarea compensației pentru acciza la motorină

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ministrul Agriculturii  și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, comunică că Guvernul este în proces de examinare a majorării compensației pentru acciza la motorina utilizată de la începutul anului 2022, pentru întreprinderile agricole micro, mici și mijlocii.

Pentru producătorii care se încadrează în aceste categorii, conform Legii 179 din 2016, accizele vor fi compensate în cuantum de până la 100%, dar nu mai mult de 200 de mii de lei per beneficiar.

Acciza va fi acordată retroactiv, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie curent, Fondul  pentru rambursarea  integrală  a accizei pentru producătorii agricoli va constitui 320 milioane lei.

La fel, se va achita integral, 100% acciza la motorină pentru toate tipurile de exploatații din sectorul zootehnic. Pentru această categorie, de asemenea, se prevede majorarea plafonului maxim până la 200 de mii de lei per beneficiar și per sector, anterior erau doar 100 mii lei per beneficiar cumulativ per sectoare.

Astfel, sursele financiare prevăzute pentru compensarea accizei pentru motorina va asigura producătorii cu mijloacele  financiare necesare pentru efectuarea lucrărilor agricole de  sezon  și întreținerea întreprinderilor zootehnice.

Executivul examinează și posibilitatea de a anula restricțiile la exportul făinii și grâului, după ce Parlamentul va decide   extinderea stării de urgență. Ulterior, o decizie în acest sens va fi luată de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

‹ adv ›

Se definesc ca fiind întreprinderi mici şi mijlocii întreprinderile care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • au un număr mediu anual de salariaţi (numărul mediu scriptic al personalului în perioada de gestiune) de până la 250;
  • realizează o cifră anuală de afaceri (venituri din vânzări) de până la 50 de milioane de lei sau deţin active totale (active imobilizate și active circulante) de până la 50 de milioane de lei, conform ultimei situaţii financiare aprobate. 

(2) Plafonul cifrei de afaceri și al activelor totale prevăzut la alin. (1) lit. b) poate fi modificat, în funcție de evoluția indicatorilor macroeconomici, prin hotărâre de Guvern.

În funcţie de numărul mediu anual de salariaţi, de cifra anuală de afaceri sau de totalul activelor pe care le deţin, întreprinderile mici şi mijlocii se clasifică în următoarele categorii:

‹ adv ›
  • întreprindere micro – întreprindere care are cel mult 9 salariaţi, realizează o cifră anuală de afaceri de până la 9 milioane de lei sau deţine active totale de până la 9 milioane de lei; 
  • întreprindere mică – întreprindere care are de la 10 până la 49 de salariaţi, realizează o cifră anuală de afaceri de până la 25 de milioane de lei sau deţine active totale de până la 25 de milioane de lei;
  • întreprindere mijlocie – întreprindere care are de la 50 până la 249 de salariaţi, realizează o cifră anuală de afaceri de până la 50 de milioane de lei sau deţine active totale de până la 50 de milioane de lei.

(2) Criteriul definitoriu constant folosit la clasificarea întreprinderilor mici şi mijlocii în scopuri statistice este numărul mediu anual de salariaţi.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›