image
Sursa foto: Profimedia Images

Rusia amenință Lituania pentru că a interzis tranzitul de mărfuri spre Kaliningrad: „Răspunsul nu va fi diplomatic”

Răspunsul Moscovei față de interdicția pe care Lituania a impus-o tranzitului spre exclava rusească Kaliningrad a mărfurilor vizate de sancțiunile UE nu va fi unul exclusiv diplomatic, ci va fi unul de natură practică, a transmis miercuri Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, informează Reuters.

„Una dintre principalele întrebări a fost dacă răspunsul va fi unul exclusiv diplomatic. Răspunsul: nu”, a spus Zaharova în cadrul conferinței de presă săptămânale. „Răspunsul nu va fi diplomatic, ci practic”.

Purtătoarea de cuvânt nu a specificat ce măsuri „practice” va adopta Rusia împotriva Lituaniei.

Într-un comunicat, diplomaţia rusă a acuzat UE că încurajează o „escaladare” şi a cerut restabilirea imediată a tranzitului spre Kaliningrad, scrie Agerpres.

Secretarul puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, s-a deplasat la Kaliningrad, de unde a promis marţi măsuri „severe” împotriva Lituaniei.

„Rusia, bineînţeles, va reacţiona la astfel de acte ostile. Măsuri adecvate sunt în curs de elaborare la nivel interministerial şi urmează a fi adoptate. Ele vor avea consecinţe negative severe pentru populaţia Lituaniei”, a spus Patruşev.

Kaliningrad, exclavă strategică şi militarizată, sediul flotei ruse în Marea Baltică, este înconjurată de Lituania şi Polonia, două state membre NATO şi ale Uniunii Europene care susţin cu fermitate Kievul de la începutul conflictului din Ucraina.

Zaharova a avut acum câteva zile un schimb de replici dure cu un jurnalist de la CNN care a întrebat-o despre invazia Rusiei în Ucraina, moment în care purtătoarea de cuvânt s-a enervat și a refuzat să mai răspundă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: