Care e prețul răsăritului de soare din fiecare dimineață?

Viață

De mai bine de 20 de ani Olga Macarova lucra într-o companie de telecomunicații. Era omul potrivit la locul potrivit: își adora jobul de specialist logistică și se simțea foarte bine în această poziție.

Foto: Medpark

Eforturile anilor munciți i-au fost răsplătite – creștea profesional împreună cu echipa, iar mulți dintre colegii de muncă îi deveniseră prieteni apropiați. Era sigură că un angajat se simte bine atunci când la job este apreciat, se dezvoltă profesional și beneficiază de oportunități de creștere. Acasă era așteptată întotdeauna de soțul, fiul și fiica sa – cei mai dragi și cei mai scumpi. Alături de copii descoperea zi de zi lumea, oferindu-le educație și experiențe care să-i ajute să aibă încredere în propriile forțe, să privească viața cu entuziasm și să fie buni cu oamenii din jur. Olga Macarova era o femeie fericită și împlinită. Luna noiembrie a anului 2020 avea să schimbe lucrurile.

Cancer

Totul a început de la o senzație ciudată, pe care nu o mai avusese până atunci – a simțit că pielea sânului parcă se îngroșase. Apoi a observat că și mărimea glandei mamare s-a schimbat. Aceste modificări au dus-o la medic, pentru analize și investigații de sănătate. Diagnosticul nu a întârziat: cancer mamar.

„Partea cea mai complicată a fost acceptarea diagnosticului. Nu mai puteam dormi, gândul că sunt bolnavă îmi făcea nopțile albe, mă ajutau doar pastilele. Susținerea grandioasă a mamei, familiei, prietenilor și colegilor de muncă au fost ancora mea. Tot ei m-au făcut să înțeleg că această maladie are tratament și la recomandarea unei rude am apelat la Medpark.”

Când colegii de muncă și prietenii Olgăi au aflat că este bolnavă, au inițiat o campanie de strângere de fonduri. În doar câteva zile, suma necesară pentru tratament și operație a fost adunată. Au urmat 16 ședințe de chimioterapie, iar în vara anului 2021 Olga a fost operată cu succes la Spitalul Internațional Medpark.

În perioada tratamentului, alături de alte femei, Olga a participat la terapia de grup condusă de psiho-oncologul Tatiana Mendes. Datorită ședințelor terapeutice, a reușit să depășească barierele emoționale cauzate de boală.

Tatiana Mendes, psiho-oncolog: „Olga Macarova a făcut aici toate tratamentele oncologice. Când a fost stabilit diagnosticul, era foarte îngrijorată, avea insomnie, iar starea ei emoțională era la pământ. Devenind membră a terapiei de grup pentru femeile diagnosticate cu cancer, a învățat să facă față stărilor de anxietate și tulburărilor emoționale. În astfel de perioade, pe lângă starea fizică a pacientului, contează foarte mult cum gândește acesta. Dacă își formează ideile într-o manieră funcțională, atunci rezistă mai ușor la chimioterapie, are spirit de luptă și este conștient de drumul pe care îl are de parcurs. Olga nu și-a adaptat viața la diagnostic, dar diagnosticul – la viață, un lucru admirabil și plin de curaj.”

Cancer Viață

După această experiență transformatoare, Olga a revenit cu dor la job în compania care i-a devenit a doua casă. În restul timpului savurează fiecare moment al vieții împreună cu soțul și cei doi copii ai săi. Repetă deseori că susținerea familiei, a prietenilor, a colegilor de muncă și chiar a oamenilor străini a fost sursa ei de putere. Știe că atitudinea pozitivă și încrederea în medicina viitorului i-au dat curajul să urmeze tratamentul până la capăt și își păstrează în continuare optimismul în orice ar face.

„M-am convins că în 2022, datorită inovațiilor, medicilor calificați și susținerii familiei, rudelor și a prietenilor, chiar și un diagnostic complicat precum este cancerul are tratament. A fost greu, foarte greu, dar a meritat, pentru că acum știu: să poți urmări răsăritul de soare în fiecare dimineață și să vezi cu ochii tăi că începe o nouă zi, în care orice este posibil – asta nu are preț.”

Sfatul Olgăi pentru toate femeile este să aibă încredere în medici și să fie optimiste, pentru că acceptarea, atitudinea pozitivă și curajul sunt elementele care contează în această bătălie.

Centrul de Oncologie Medpark – Țintim Cancerul Împreună

www.medpark.md | (+373) 22 40 00 40


// console.log('no ads situation')