luni, 22 aprilie, 2024
3.9 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeZiua Câmpului Bayer: Testarea soluțiilor bio incluse în schemele de protecție ale livezilor

Ziua Câmpului Bayer: Testarea soluțiilor bio incluse în schemele de protecție ale livezilor

Recomandate

Nivelurile minime de reziduuri admisibile în fructe, generate de solicitările consumatorilor de a utiliza în alimentație produse mai sănătoase, schimbă abordarea elaborării și implementării schemelor de protecție a livezilor.

În cadrul Zilei Câmpului organizate la Mălăiești, Orhei în cadrul întreprinderii Vindex-Agro JR de către Compania Bayer Moldova în parteneriat cu Asociația Moldova Fruct au fost prezentate câteva soluții biologice ce pot fi incluse sigur în schemele de protecție a culturilor, deoarece și-au demonstrat eficiența.

În cadrul loturilor demonstrative, a fost monitorizată eficiența capcanei Decis® Trap pentru captarea în masă a muștei cireșului (viermele cireșului) – la moment unul dintre cei mai importanți dăunători ai culturii în regiunea noastră.

Totodată, au fost prezentate mai multe produse de protecția a plantelor: Serenade® ASO, Sivanto Prime, Luna® Care.

Rezultatele testării capcanei Decis® Trap

Capcanele au fost instalate pe data de 31 mai, perioadă ce coincide cu realizarea primului tratament contra muștei cireșului în cadrul întreprinderii. După primele două zile a fost realizată monitorizarea capcanelor o dată la două zile.

Numărul de capcane ce a fost instalat per hectar pentru combaterea viermelui cireșului este de 100 de bucăți. În livadă este și un lot ce servește în calitate de martor.

„De la instalare, pe parcursul a 16 zile au fost prinși circa 20-25 de dăunători într-o capcană. Făcând un calcul per hectar, acești dăunători ar fi produs daune la circa jumătate de tonă de fructe. Adică, ar fi fost compromisă calitatea recoltei, iar ANSA nu ne-ar fi permis exportul fructelor. Este un produs destul de scump, dar investiția merită a fi făcută, deoarece evităm reziduurile din fructe și avem posibilitatea să realizăm exportul fără probleme. Capcanele asigură o protecție a cireșului pe parcursul a 150 de zile, ceea ce nu găsim la aplicarea insecticidelor”, ne-a spus Igor Ivanov, administratorul întreprinderii.

Mai multe detalii despre Decis® Trap, pe acest link.

Serenade® ASO – fungicid și bactericid biologic cu un spectru larg de acțiune

Schimbările climatice afectează activitatea în agricultură, iar presiunea bolilor este mai mare. Fungicidul Serenade® ASO este declarat cel mai eficient produs biologic din segmentul său.

Produsul este utilizat pentru combaterea bolilor la următoarele culturi: cireș, cais, măr (monilioze), piersic (bășicarea frunzelor), căpșun (putregaiul cenușiu), tomate (putregai cenușiu, pătarea frunzelor și bășicarea fructelor, ofilirea bacteriană) și castraveți (putregai cenușiu și pătarea unghiulară).

Substanța activă este Bacillus subtilis tulpina QST 713. Bacteria previne îmbolnăvirea plantelor prin crearea unei zone de protecție pe frunze și prevenirea fixării și penetrării patogenilor.

„Dezvoltarea patogenilor este stopată prin privarea acestora de nutrienți și de spațiu pe frunze. În plus, se produc 3 grupe de lipopeptide care acționează împreună pentru a distruge tuburile germenilor și miceliul fungilor. Odată cu stoparea germinării sporilor este stopată infecția și boala nu se va mai extinde. De asemenea, Bacillus subtilis declanșează răspunsul de rezistență sistemică a plantei”, explică Igor Copacinschi, directorul Departamentului Bayer CropScience Republica Moldova.

Serenade ASO – Focul bacterian (Poziționarea în schemele de tratament – Pomi fructiferi, Sămânțoase):

În cadrul evenimentului, au fost prezentate și alte două produse Bayer ce pot fi aplicate în momente cheie de dezvoltare a bolilor sau dăunătorilor la unele specii pomicole.

Spre exemplu, Luna® Care poate fi aplicat la păr și în faza înfloritului, protejând astfel cultura în unele dintre cele mai periculoase perioade ceea ce ține de dezvoltarea focului bacterian.

„Luna® Care la momentul de față este unul dintre cele mai populare produse Bayer, având un spectru larg de acțiune asupra principalelor boli produse de fungi. Fermierii trebuie să țină cont de efectul de fitotoxicitate, astfel produsul nu se aplică înainte sau în timpul înfloritului la măr, iar la păr poate fi aplicat în timpul înfloritului, menținând în acest mod sub control cea mai periculoasă boală – focul bacterian”, a menționat Sorin Laurențiu Petrache, Manager Culturi Horticole, Bayer România.

La măr este recomandat a aplica în perioada înfloritului Aliette® 80 WG, iar apoi, după această fenofază Luna® Care. În plus, este foarte important să monitorizăm prognozele metereologice, deoarece un produs de contact nu protejează o perioadă lungă de timp cultura în condițiile în care sunt înregistrate ploi.

Sivanto Prime 200SL – este un insecticid destinat controlului insectelor dăunătoare la măr și păr, dar și alte culturi cum ar fi legume (tomate, vinete, ardei, castraveţi, dovlecei, salată).

Acesta poate fi aplicat în timpul înfloritului, fără a afecta activitatea insectelor polenizatoare. La măr, menține sub control dăunătorii: afide, puricele melifer al mărului, viespea cu ferestrău, iar la păr puricii meliferi și afidele.

Poziționare portofoliului de insecticide Bayer – Măr:

După prezentările realizate, producătorii au întreprins o vizită în livadă pentru a vedea starea culturilor și afla mai multe despre aspectele tehnologice de la gazda evenimentului și specialiștii Bayer.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale