image
Sursa foto: Gettyimages

ONU: 345 de milioane de persoane se confruntă cu insecuritate alimentară

Până la 345 de milioane de persoane se confruntă cu insecuritate alimentară în 82 de ţări, de peste două ori nivelul înregistrat înainte de pandemia de coronavirus şi războiul din Ucraina, a indicat luni Programul Alimentar Mondial (PAM), relatează dpa.

Acest număr reprezintă o creştere cu peste 200 de milioane de oameni faţă de perioada dinainte de pandemie, a declarat organismul ONU cu sediul la Roma.

„Există un risc foarte real ca nevoile alimentare şi nutriţionale globale să depăşească în curând capacitatea PAM - sau a oricărei organizaţii - de a răspunde'', a subliniat organizaţia ONU.

Indicând Etiopia, Somalia, Yemen, Sudanul de Sud şi Afganistanul, PAM a menţionat că analizate împreună ''aceste cifre spun un lucru alarmant: lumea se află în mijlocul unei crize alimentare globale, cea mai mare în istoria recentă''.

În răspuns, PAM a activat un plan de urgenţă globală pentru a preveni foametea şi moartea.

Agenţia ONU a spus că doreşte să sprijine un record de 151,6 milioane de oameni în 2022, faţă de 128 de milioane în 2021, atunci de asemenea un record.

Prognoza sa de finanţare globală ar oferi mai puţin de jumătate din cerinţa operaţională anuală de 22,2 miliarde de dolari.

„PAM se confruntă cu un triplu pericol: costurile operaţionale sunt în creştere, numărul persoanelor afectate de foamete creşte la niveluri fără precedent şi cu toate acestea, finanţarea pentru operaţiuni umanitare este în scădere'', a indicat agenţia ONU.

Scăderea exporturilor de la marii producători de cereale Rusia şi Ucraina a dus la creşterea preţurilor, în timp ce războiul a perturbat de asemenea producţia agricolă din Ucraina.

PAM a subliniat rolul Rusiei ca mare producător de îngrăşăminte şi furnizor de energie şi a remarcat faptul că anumite ţări producătoare de alimente limitează sau interzic exporturile pentru a stabiliza preţurile pe plan intern, scrie Agerpres.

Noutăţile partenerilor

comentarii: