image
Sursa foto: Profimedia

Charles Michel invită cele 27 de țări ale UE să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va invita săptămâna aceasta cele 27 de ţări UE să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru intrarea în Uniune.

Această propunere, în conformitate cu ceea ce recomandă Comisia Europeană, va fi exprimată la summitul liderilor europeni, joi şi vineri, de la Bruxelles, atunci când vor trebui să ia o decizie în unanimitate.

„A sosit momentul să recunoaştem că viitorul Ucrainei, Moldovei şi Georgiei se află în UE. Vă voi invita să acordaţi statutul de candidat Ucrainei şi Moldovei. În acelaşi timp, vom continua să oferim Ucrainei un sprijin puternic umanitar, militar, economic şi financiar”, a scris Charles Michel în scrisoarea de invitaţie la summit.

Președintele Consiliului European mai subliniază că în contextul în care în prezent Europa este zguduită de un război, Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri pentru a asigura stabilitatea și securitatea continentului în viitor. Aceste chestiuni, alături de dezbaterea privind integrarea Balcanilor de vest și cea a statului de candidat la UE pentru Republica Moldova și Ucraina vor constitui principalele subiecte ale pe agenda reuniunii Consiliului European din 23-24 iunie curent.

Amintim că pe 17 iunie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să ofere Republicii Moldova și Ucrainei să le ofere perspectiva de a deveni membre a Uniunii Europene.

În ceea ce privește Moldova, Comisia Europeană a concluzionat că țara noastră dispune de o bază solidă pentru a asigura stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului, precum și respectul și protecția minorităților; politicile macroeconomice au fost destul de solide și s-au înregistrat progrese în ceea ce privește consolidarea sectorului financiar și a mediului de afaceri, dar rămân de întreprins reforme economice esențiale; țara a creat o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE.

Noutăţile partenerilor

comentarii: