image
Sursa foto: AP

Miniștrii de Externe din UE, „consens total” privind Ucraina; „Moldova este aproape sigur că va primi statutul de candidat”

Miniștrii de Externe ai statelor membre UE au ajuns la “un consens total” privind acordarea Ucrainei statutul de candidat pentru aderarea la blocul comunitar. Totodată, și Republica Moldova va primi cel mai probabil statutul de candidat pentru aderarea la UE, scrie Reuters, citând diplomați europeni. Decizia finală va fi luată la summit-ul de la Bruxelles.

Anunțul a fost făcut de ministrul francez de Externe, Clement Beaune, la sfârșitul întâlnirii cu ceilalți miniștrii de Externe ai statelor membre UE.

„Am ajuns la un consens total privind avansarea acestor inițiative și, în special, în cazul Ucrainei, posibilitatea de a confirma statutul de candidat pentru aderarea la UE cât mai curând posibil”, a declarat ministrul francez.

Potrivit Reuters, procesul este susținut de toate cele 27 de țări membre UE, iar recomandarea Comisiei Europene va fi cel mai probabil aprobată în cadrul Consiliului European, care se va reuni la Bruxelles în 23-24 iunie.

„Lucrăm pentru a atinge punctul în care să-i putem transmite președintelui Vladimir Putin că Ucraina aparține Europei și că vom apăra din acel moment și valorile pe care Ucraina le apără”, a declarat ministerul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, anterior ședinței.

De asemenea, Reuters notează că și Republica Moldova va primi cel mai probabil statutul de candidat pentru aderarea la UE. Georgia însă trebuie să depășească blocajul politic din țară.

Amintim că pe 17 iunie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să ofere Republicii Moldova și Ucrainei să le ofere perspectiva de a deveni membre a Uniunii Europene.

În ceea ce privește Moldova, Comisia Europeană a concluzionat că țara noastră dispune de o bază solidă pentru a asigura stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului, precum și respectul și protecția minorităților; politicile macroeconomice au fost destul de solide și s-au înregistrat progrese în ceea ce privește consolidarea sectorului financiar și a mediului de afaceri, dar rămân de întreprins reforme economice esențiale; țara a creat o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE.

Noutăţile partenerilor

comentarii: