„Operațiunea PAȘaport”. Chicu, după ce ASP a semnat contract cu o nouă companie: Au anulat contractul cu firma româno-ungară, cu 45 mil. lei mai ieftin
Fostul premier Ion Chicu a venit cu o reacție, după ce o companie lituaniană, cercetată penal, a semnat un contract cu Agenția Servicii Publice, pentru blanchete de pașapoarte. Acesta susține că este o „banală hoție”. „A ieșit la suprafață operațiunea „PAȘaport”. Au scos din competiție o companie româno-ungară care oferea un preț cu circa 45 mil. lei mai ieftin decât această firmă”, a menționat Chicu.
Foto: UNIMEDIA
Așa dar, zămisliți din corupție și veniți la putere (chipurile) să lupte cu corupția, gruparea analfabetă a Maiei Sandu s-a și apucat de treabă. Au deja mai multe „victorii” pe acest front - cât fac doar procurările obscure a gazului și energiei electrice, criminalizarea circuitului metalelor uzate, etc...

Ieri, însă, a ieșit la suprafață operațiunea „PAȘaport”. În primele zile de mandat, banda anulează fără niciun temei licitația organizată conform legii. Până azi „corpul dnei Gavriliță de control” n-a spus societății, care au fost motivele reale pentru a anula acea licitație și a lăsa pe cetățenii țării pe timp de vară fără posibilitatea de a-și perfecta pașaport. Iată, că ieri lucrurile s-au limpezit. Concursul precedent a fost anulat, ca gruparea criminală să adjudece contractul de livrare a blanchetelor pentru pașapoarte unei companii din Lituania, cu trecut dubios, foarte dubios.

Banda, a scos din competiție o companie româno-ungară, care oferea un preț cu circa 45 mln. lei mai ieftin (anual) decât firma lituaniană. Cum se explică asta? Dai de pământ cu companiile românești chiar și când vin cu oferte vădit mai avantajoase? Sau prezența ungurilor în acel consorțium este temeiul? Nu, explicația este - banală hoție. N-au ei nimic cu românii sau ungurii, ei au venit să fure. „Așchia nu sare departe de trunchi”, ce-i zămislit din corupție - hoț va fi... p.s. Ați văzut condițiile Ungariei pentru a susține statutul de țară-candidat pentru noi?”, a scris Chicu pe pagina sa de Facebook.

Compania lituaniană UAB „Garsu Pasaulis”, cercetată penal pentru fraudarea achizițiilor publice, a semnat recent un nou contract de aproape 33 de milioane de lei, cu Agenția Servicii Publice. Banii, ce provin din bugetul public, vor merge către compania din Polonia pentru blanchete de pașapoarte. Portalul Revizia.md a cercetat procedura de selectare a firmei, dosarul de achiziție și documentele aferente ale acestei tranzacții.

Directorul Agenției Servicii Publice (ASP). Mircea Eșanu, anunța în noiembrie 2021 că, din toamnă, cetățenii moldoveni vor plăti mai puțin cu 200 de lei pentru pașapoarte. Aceste estimări aveau la bază contractul semnat la un preț foarte avantajos de Agenția Servicii Publice cu Polska Wyrtvornia Papierow Wartosciowych S.A. (PWPW) pentru achiziția de blanchete de acte de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare, inclusiv echipamente și produs program specializat pentru personalizarea acestora pentru perioada anilor 2022 – 2025. Cel mai probabil, aceste speranțe nu se vor materializa atât de curând, pentru că, între timp, ASP a semnat de urgență un nou contract cu UAB „Garsu Pasaulis”, operatorul economic vizat într-un dosar penal inițiat în privința factorilor de decizie din cadrul ASP pentru fraudarea licitațiilor publice.

Contractul cu UAB „Garsu Pasaulis” prevede livrarea unui număr de 250 000 blanchete de pașapoarte, laminat holografic securizat, software inclusiv servicii de mentenanță a acestuia pentru confecționarea și personalizarea blanchetelor de pașapoarte până la data de 30.10.2022. Valoarea contractului este de 1 612 500 EURO fără TVA, ceea ce constituie 32 966 595 MDL, fără TVA, conform cursului valutar al BNM din data de 27.05.2022. Totodată, Agenția Servicii Publice și-a rezervat dreptul de a încheia un acord suplimentar pentru majorarea valorii inițiale a contractului cu 30%, în cazul în care va avea nevoie de o cantitate suplimentară de blanchete de pașapoarte sau laminat holografic securizat. Această necesitate ar putea surveni în cazul în care Polska Wyrtvornia Papierow Wartosciowych S.A. (PWPW) nu-și va putea onora obligațiile de livrare conform condițiilor contractului din 13.05.2022.


Pub