Gavrilița, despre protestul anunțat de fermieri pentru astăzi: „Am discutat cu ei, dar se pare că au și o motivație politică”

Prim-ministra Natalia Gavrilița declară că, agricultorii din cadrul Asociației Forța Fermierilor care au anunțat că ies astăzi la protest, cu tractoarele, după ce discuțiile cu șefa Guvernului au eșuat, ar avea „o motivație politică”. Totodată, aceasta a mai menționat că la moment, tuturor le este complicat. „Au crescut prețurile și pentru alți antreprenori, și pentru consumatori. Deci, trebuie să vedem care este echilibrul social și solidaritatea pe care o putem demonstra în aceste timpuri”, a declarat Gavrilița, în cadrul emisiunii În profunzime de la ProTV.

Foto: Colaj UNIMEDIA

 „Am discutat chiar astăzi cu ei. Îmi pare rău, pentru că se pare că există și o motivație politică, pentru că am făcut o analiză, împreună cu Ministerul Agriculturii, președintele Comisiei agricultură din Parlament. Am venit cu sugestia ca să acoperim, pentru unele categorii de agricultori, 100% din acciza pentru motorină, vom relua exportul la făină, vom lua în considerație și vom vedea când exact este momentul potrivit să reluăm exportul la grâu. Reamintesc că noi suntem Guvernul care a crescut Fondul de subvenționare în agricultură cu 60%, care a ajuns la 1.750.000.000 lei, am reorinetat pentru prima dată resurse din acest fond de subvenționare pentru subvenționarea dobânzilor la mijloace circulante”, a punctat Natalia Gavrilița.

„Bun, trebuie să vorbim cu toți agricultorii și da, este complicat, da, au crescut prețurile și pentru alți antreprenori, și pentru consumatori. Deci, trebuie să vedem care este echilibrul social și solidaritatea pe care o putem demonstra în aceste timpuri”, a mai adăugat prim-ministra.

Acum o săptămână, fermierii anunțau că vor ieși la un protest de avertizare pe 21 iunie. Aceștia au înaintat și un set de revendicări.

Ieri, fermierii au anunțat din nou că ies la protest, după ce ședința de lucru cu președintele comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară nu s-a soldat cu niciun rezultat, iar prim-ministra „nu a găsit timp să discute cu reprezentanții organizației”. „Au fost repetat notate revendicările noastre cu promisiunea oferirii răspunsului în 3 zile, ceea ce nu s-a întâmplat. În ultima săptămână, situația fermierilor din țară s-a înrăutățit și mai tare”, se arată în comunicatul emis de Asociația Forța Fermierilor.

Mai târziu, aceștia au anunțat că prim-ministra Natalia Gavrilița a răspuns invitației de a se întâlni cu reprezentanții Asociației Forța Fermierilor, întrevederea urmând să aibă loc la ora 16:00. „Cu mare întârziere, dar avem reacția conducerii țării. Azi, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor din mai multe raioane vor avea întâlnirea cu doamna prim-ministră, la solicitarea ei”, se menționează în comunicatul Asociației.

Discuțiile cu prim-ministra au eșuat însă, iar primii au anunțat că protestul cu tehnică agricolă rămâne în vigoare. „Așa și nu am auzit când exact vor fi îndeplinite revendicările noastre, chiar dacă în mare parte ele au fost recunoscute corecte”, a precizat Asociația Forța Fermierilor.


Pub