„O ofensă în adresa agricultorilor”. Slusari îi răspunde prim-ministrei: La discuția cu dvs au fost și membri PAS. Pe vremea lui Chicu nu ați văzut conotație politică

Fostul deputat al Platformei DA, director executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, a venit cu o replică pentru prim-ministra Natalia Gavrilița, care susține că protestul de astăzi al agricultorilor ar avea „o motivație politică”. Potrivit lui Slusari, în perioada când actuala guvernare era în opoziție, iar Ion Chicu - premier, „a calificat pozitiv mișcarea agricultorilor și niciun cuvânt nu a spus despre conotația politică a protestelor”. „Unica motivație pentru fermierii care ies azi la protest ține de salvarea gospodăriilor agricole și a satelor noastre! Altă politică, decât cea agrară, pe ei nu-i interesează”, a precizat acesta.

Foto: Colaj UNIMEDIA
Doamna prim-ministră ieri seara a zis că protestul fermierilor are motivație politică. Este o ofensă în adresa agricultorilor! Special am analizat apartenența politică a delegației producătorilor agricoli, care a participat la întâlnirea de lucru cu doamna Gavrilița, care probabil nici nu ar fi avut loc, dacă nu era anunțat protestul.

Doi membrii de la PAS. Doi de la Platforma DA. Unul de la Democrația Acasă. Un fost liberal și la moment consilier independent în consiliul raional. Restul persoane apartinice. Interesele căror forțe politice reprezintă acești oameni ai gliei?

Mai mult ca atât, ieri am avut ședința la Guvern în aceeași sală în care doi ani în urmă aceiași fermieri, afectați de secetă severă, au apărat mult mai dur drepturile sale în discuția cu Chicu. Toată țara cunoaște ce a urmat și cum protestele masive ale agricultorilor au salvat ramura. Fără acele acțiuni nu erau nici 300 mln lei în 2020 pentru primul grup de culturi agricole și nici acele 6 mii de tone de motorină din România.

Atunci actuală guvernare, fiind în opoziție, a calificat pozitiv mișcarea agricultorilor și niciun cuvânt nu a spus despre conotația politică a protestelor. Iată că acum exact aceiași oameni sunt consecvenți și au venit cu revendicări economice, care nu sunt populiste și pot fi implementate rapid. Mai ales că lucrurile respective au fost promise în campania electorală. De ce acum aceste persoane sunt etichetate altfel?

Dar cel mai trist că în cadrul ședinței de ieri și doamna Gavrilița și domnul Bolea au recunoscut că propunerile noastre cu restituirea accizelor, compensarea costurilor la inputuri și deblocarea exportului sunt rezonabile. Noi din aprilie, nefiind încă înregistrați, am venit cu conceptul nostru de rambursare a accizelor și am demonstrat că este posibil de compensat toata acciza pentru agricultorii mici și mijlocii pentru toată motorina procurată în anul 2022 și pentru asta nu e nevoie de mulți bani adițional. Au fost pierdute 3 luni. Am ajuns în situația când actualul mecanism de restituire a accizelor este ignorat de fermieri, căci doar 5 agricultori în 2 luni au depus dosare.

Același lucru și cu interzicerea exportului. Trans Oil s-a reconectat la grâul din Ucraina. Piața internă a fost blocată. Fermierii, în ajunul secerișului, stau cu producția la depozite și elevatoare. Prețul la grâu s-a diminuat, iar prețul la pâine nu s-a coborăt. Ghiciți cine a câștigat în toată ecuația respectivă !

Evident că fermierii sunt nedumeriți după discuția de ieri. Adică, ei au dreptate și revendicările lor în mare parte sunt recunoscute, însă nimeni nu spune de ce am ajuns în această situație și când exact vor fi corectate lucrurile. Niciun termen concret când va fi revizuit Regulamentul privind restituirea accizelor, deblocat exportul de grâu, soluționată problema cu deficitul motorinei angro și rezolvată întrebarea cu compensarea costurilor la fertilizanți și pesticide. Răspunsul vag că SE LUCREAZĂ. Deja 6 luni auzim această frază pe fundalul că în agricultură totul SE SCUMPEȘTE.

Așadar, unica motivație pentru fermierii, care ies azi la protest, ține de salvarea gospodăriilor agricole și satelor noastre! Altă politică, decât cea agrară, pe ei nu-i interesează”, a scris Alexandr Slusari, într-o postare pe pagina sa de Facebook.



Prim-ministra Natalia Gavrilița declară că, agricultorii din cadrul Asociației Forța Fermierilor care au anunțat că ies astăzi la protest, cu tractoarele, după ce discuțiile cu șefa Guvernului au eșuat, ar avea „o motivație politică”.

Acum o săptămână, fermierii anunțau că vor ieși la un protest de avertizare pe 21 iunie. Aceștia au înaintat și un set de revendicări.

Ieri, fermierii au anunțat din nou că ies la protest, după ce ședința de lucru cu președintele comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară nu s-a soldat cu niciun rezultat, iar prim-ministra „nu a găsit timp să discute cu reprezentanții organizației”. „Au fost repetat notate revendicările noastre cu promisiunea oferirii răspunsului în 3 zile, ceea ce nu s-a întâmplat. În ultima săptămână, situația fermierilor din țară s-a înrăutățit și mai tare”, se arată în comunicatul emis de Asociația Forța Fermierilor.

Mai târziu, aceștia au anunțat că prim-ministra Natalia Gavrilița a răspuns invitației de a se întâlni cu reprezentanții Asociației Forța Fermierilor, întrevederea urmând să aibă loc la ora 16:00. „Cu mare întârziere, dar avem reacția conducerii țării. Azi, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor din mai multe raioane vor avea întâlnirea cu doamna prim-ministră, la solicitarea ei”, se menționează în comunicatul Asociației.

Discuțiile cu prim-ministra au eșuat însă, iar primii au anunțat că protestul cu tehnică agricolă rămâne în vigoare. „Așa și nu am auzit când exact vor fi îndeplinite revendicările noastre, chiar dacă în mare parte ele au fost recunoscute corecte”, a precizat Asociația Forța Fermierilor.


Pub