(video) Dodon, despre statutul de țară candidat pentru Moldova: E o acțiune de PR. Condițiile trebuie să fie publice. Se vor vinde terenuri străinilor? Vor lichida raioanele?

Fostul șef de stat, Igor Dodon, califică recomandarea Comisiei Europene privind acordarea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova drept o acțiune de PR. „Știu că ei păstrau acest statut pentru alegerile parlamentare peste câțiva ani ca să fie un bonus la alegeri, ei înțeleg că actuala guvernare nu face față la problemele interne și fac o acțiune de PR”, a spus Dodon. În context, acesta a întrebat de ce nu se fac publice condițiile pentru obținerea acestui statut.

Foto: captură video

„Îmi amintesc câțiva ani în urmă, în 2014, când Moldova a semnat acordul de asociere, atunci eram în opoziție, protestam, imediat după ce a fost semnat acest acord în Moldova a avut loc furtul miliardului. Adică s-a semnat cu Bruxelles, cu UE, iar după - cei de la guvernare fură miliardul.

Nu are absolut nimic cu ce se întâmplă în interiorul țării această acțiune de PR actualei guvernări. Știu că ei păstrau acest statut pentru alegerile parlamentare peste câțiva ani ca să fie un bonus la alegeri, ei înțeleg că actuala guvernare nu face față la problemele interne și fac o acțiune de PR. 

De ce nu ne publică, nu ne dă nouă cetățenilor care sunt condițiile pentru a obține acest statut de candidat, ele au fost secrete, dar eu am informații că acolo sunt niște lucruri care vizează cetățenii RM. De exemplu, vor să dea posibilitate străinilor, cetățenilor străini să cumpere terenurile agricole, știu că vor să lichideze raioanele și asta este inclus ca precondiție pentru acest statut de candidat. De ce nu ne arată nouă? Să vedem și după o să vedem dacă avem sau nu nevoie de acest statut de candidat”, a spus acesta.


Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova, a anunțat, vineri, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. Ambele țări mai au de făcut reforme, iar „mingea este în terenul” lor, a mai spus Von der Leyen.

Șefa statului, Maia Sandu, a salutat opinia Comisiei Europene. „Recomandarea se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului. Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârșitul anului 2022”, a declarat președinta.


Pub