image
Sursa foto: Jurnal TV

VIDEO: Siegfried Mureșan: „Dosarul transnistrean trebuie soluționat conform dorinței oamenilor, UE nu va impune o soluție”

Într-un stat membru al Uniunii Europene beneficiile sunt maximale atât pentru oameni, cât și pentru țară. Acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Republicii Moldova înseamnă garanția că într-o zi, dacă cetățenii vor dori acest lucru, RM va deveni stat membru al Uniunii Europene și totodată înseamnă că UE își dorește ca RM să i se alăture, a menționat europarlamentarul român Siegfried Mureșan în cadrul emisiunii Ora expertizei de la Jurnal TV.

Acordarea statutului de țară cadidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, pe care RM l-ar putea obține pe 23 - 24 iunie, înseamnă că până la aderare, RM are de parcurs un proces. RM va avea de negociat o serie de capitole de aderare bazate pe domnia legii, justiția independentă, stat de drept - principii fundamentale ale UE.

E clar că la momentul aderării la UE sunt o serie de standarde pe care țările care au aderat au trebuit să le îndeplinească și va trebui să le îndeplinească și RM și Ucraina. Sunt standardele legate de democrație, de valorile europene, de domnia legii, de echilibrul puterilor în stat și după aceea vom avea de negociat o serie de capitole, aproximativ 30, pe diferite domenii: agricultură, mediu, transport, pentru a vedea cum aliniem legislația din RM la legislația UE. Toate aceste lucruri Republica Moldova le va negocia cu UE în lunile care vin”, a spus Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul a mai adăugat că într-un stat membru al UE beneficiile sunt maximale atât pentru oameni, cât și pentru țară. „Acest lucru înseamnă fonduri europene suplimentare pentru infrastructură, agricultură, fermieri, pentru transport IMM-uri. Dar este vorba și de standardele europene de calitate, protecția consumatorilor. Oamenii din RM vor avea garanția că toate produsele pe care le consumă vor respecta înaltele standarde europene. E vorba și de standarde de protecție a mediului, de reducerea poluării aerului. Acestea sunt doar o parte din beneficii. În plus, RM, în calitate de stat membru, va decide alături de celelalte state asupra legislației UE și după aderare va fi reprezentată în toate instituțiile UE”, a mai spus europarlamentarul.

În calitate de stat candidat, sprijinul pentru RM va fi deja mai mare, inclusiv financiar, fiind pregătită, practic, perioada de aderare.

Dosarul transnistrean trebuie soluționat conform dorinței oamenilor de pe cele două maluri ale Nistrului. UE nu va impune niciodată o soluție. UE este pregătită să sprijine, să asiste ca partener. Un lucru este clar că trebuie de găsit o soluție înainte de aderarea RM la Uniunea Europeană”, a conchis europarlamentarul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: