Șeful Consiliului Concurenței, despre plângerile fermierilor că nu li se vinde motorina angro: E domeniul de care nu cred că trebuie să se ocupe Consiliul

Consiliul Concurenței în continuare examinează situația actuală pe piața comercializării produselor petroliere. Președintele Alexei Gherțescu a explicat că posibilitățile Consiliului Concurenței sunt limitate, iar ei pot doar verifica acțiunile companiei din prisma legislației de concurență. „Noi nu putem impune companiilor unele volume obligatorii de stocuri, prețuri la care ei vând”, a precizat acesta.

Foto: captură video

„E o problemă serioasă pentru agricultori și în general pentru economie. Aici posibilitățile Consiliului Concurenței sunt limitate, noi nu putem reglementa această piață, nu putem impune condiții de prestare a serviciilor de comercializare a unor produse pe piață. Deci, ceea ce noi verificăm este dacă stocuri de motorină au fost la companie și dacă ele au fost și nu au fost scoase la vânzare, de ce acest lucru a avut loc și dacă în aceste acțiuni ele se vor confirma că nu sunt semne de încălcare a legislației în domeniul concurenței.

Noi nu putem impune companiilor unele volume obligatorii de stocuri, prețuri la care ei vând, noi verificăm acțiunile companiei din prisma legislației de concurență și atât.

Aici nu e vorba despre decizie, nici investigație, doar dacă constatăm semne atunci se inițiază investigația propriu-zisă. Vreo decizie în timpul apropiat nu cred că e cazul să așteptăm”, a spus acesta.

Asociația Forța Fermierilor s-a declarat revoltată de situația creată pe piața produselor petroliere. „Asistăm la un acord de cartel între importatori mari de carburanți, care sub paravanul consecințelor războiului în Ucraina creează deficit artificial al motorinei pe piața angro”, spun fermierii.

Ulterior, Consiliul Concurenței a spus că examinează situația actuală pe piața comercializării produselor petroliere în cadrul investigației utile ce o desfășoară, inclusiv este analizat comportamentul importatorilor mari de carburanți, în contextul consecințelor conflictului armat din Ucraina, iar la moment nu a primit nicio sesizare sau plângere în privința unor eventuale încălcări invocate. Reacția vine după ce fermierii au spus că „e există un acord de cartel între importatori mari de carburanți”.


Pub