„Revenco să-și dea demisia pentru bătaia de joc față de polițiști”. Ceban: I-au scos în stradă, să păzească deputații PAS și homosexualii, ca ochii din cap
Primarul capitalei, Ion Ceban, declară că parada LGBT, care a avut loc ieri în capitală, s-a desfășurat cu încălcări ale legislației și a blocat circulația transportului public pentru o perioadă de timp. Acesta dă vina pe deputații PAS participanți la eveniment, pentru care ar fi fost scoși în stradă sute de polițiști, și propune ca salariul oamenilor legii să fie plătit din banii parlamentarilor. Totodată, Ceban crede că ministra de Interne, Ana Revenco, ar trebui să-și dea demisia
Foto: Colaj UNIMEDIA
Ieri, pe parcursul zilei, tot transportul a fost blocat la Botanica, Buiucani, în Centru. Nimeni nu putea traversa centrul orașului. Guvernarea, deputații PAS și-au organizat paradă, au furat curcubeul de la copii - au făcut un altfel de simbol și s-au înconjurat cu mii de polițiști achitați pe banii poporului pentru a-i apăra”, a declarat Ceban.

„Ministrul de Interne ar trebui să-și dea demisia pentru bătaia de joc față de polițiști. Nu s-a mai văzut la niciun eveniment asemenea mobilizare, nici pe perioada crizei refugiaților sau când vin alți oficiali. Propun ca această zi de mobilizare a polițiștilor să fie achitată din banii deputaților PAS, deoarece în mare parte i-au păzit pe ei, fiind prezenți la paradă”, a mai adăugat edilul.

Ion Ceban a explicat că ieri, în Chișinău transportul public urma să circule pe strada București, deoarece în Piața Marii Adunări Naționale urmau să aibă loc mai multe evenimente, conform dispozițiilor depuse, lucru care a fost convenit inclusiv cu reprezentanții Ministerului de Interne, așa cum se face de obicei în asemenea cazuri: „Guvernarea PAS știa că parada pe strada București a fost desfășurată contrar legi, dar homosexualii au fost păziți ca ochii din cap, fiind asigurat coridor contrar legii, nu aveau niciun document așa cum se procedează la diverse manifestații”.

„Ce am avut? 
Lucrări stopate, transport stopat, iar pe homosexuali cu deputații în frunte îi păzeau toată poliția capitalei. Jumătate de Chișinău, centrul istoric al orașului a fost paralizat pentru un marș ilegal.

Ieri, de Ziua Medicului și Farmacistului, nu și-a adus aminte niciun deputat PAS pentru a-i felicita. Din păcate, medicii au fost lăsați în umbra paradei de către GUVERNARE.
Nimeni nu a anunțat vreo acțiune, majorare de salariu sau alte evenimente pentru medici. Din păcate!”, a conchis primarul.

Ieri, în centrul capitalei a avut loc marșul LGBT. Manifestația a început la intersecția străzilor București și Ismail, chiar dacă primarul capitalei nu a autorizat evenimentul și a anunțat că traseul este ocupat, în această zi, cu transport public, direcționat din centrul Chișinăului, unde au fost programate alte manifestații.

Polițiști cu scuturi și cagule au asigurat ordinea publică. Fostă angajată MAI, Alina Zbancă a venit cu critici în adresa guvernării și a conducerii Ministerului Afacerilor Interne, după ce mai mulți carabinieri au apărut cu cagule, rucsacuri sovietice și un „pled”, care înlocuiește pătura de urgență, în timp ce asigurau ordinea publică. „Cei care au stat în scaune moi, nu ați roșit văzând acești băieți în așa postură? Rușine să vă fie”, a scris aceasta.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a reiterat că marșul LGBT anunțat pentru 19 iunie nu a fost autorizat. În plus, traseul ce era stabilit de organizatori este ocupat. „Pe acele străzi va fi redirecționat transportul public, deoarece în centrul orașului au loc alte manifestații. Trotuarele tot sunt blocate, pentru că se află în reparație. Rog organele de drept să se sesizeze și să soluționeze această situație. Eu le-am propus să meargă la Guvern, Parlament, Președinție, acolo duminica e liber”, a declarat Ceban.

Recent și Episcopul de Bălți și Fălești Marchel a îndemnat oamenii să „iasă împotriva marșului LGBT și să nu permită această invazie”.

Mai devreme, edilul capitalei declarase că marșul LGBT este interzis în continuare. Primarul a spus că nu va semna pentru desfășurarea paradei, iar „cei din PAS, care tare îi apără”, pot să-l critice cu toate cuvintele”. „Ce am avut anii precedenți la astfel de parade, ieșire în stradă și devizarea societății, un haos pe străzi în preajma acestor parade, copii nu trebuie să vadă aceste lucruri chiar pe stradă”, a mai spus Ceban.

La sfârșitul lunii mai, Ceban a anunțat că nu va accepta organizarea marșului LGBT, planificat pentru iunie. „Marșul homosexualilor planificat de contingent nu va fi acceptat de primărie. Faceți ce vreți la voi acasă, nu în public”, a scris Ceban, pe Facebook. „Ion Ceban asta depășește orice limită”, a scris, în replică, soția ministrului Muncii, Vera Țurcanu-Spatari. Aceasta a cerut Consiliului pentru Egalitate să vină cu o reacție.

După reacțiile provocate de anunțul lui Ceban privind interzicerea marșului LGBT în capitală, edilul a venit cu noi declarații. „Interzis am spus. Nu aveți ce căuta în Chișinău pe străzi. Nici cu Maia Sandu, nici fără ea”, a scris acesta într-o postare pe Facebook, care ulterior a dispărut. Ulterior, primarul capitalei a fost blocat pe Facebook.

Deputatul PAS Radu Marian a venit cu acuzații către primarul capitalei, Ion Ceban, după ce acesta a interzis marșul LGTB. Marian susține că edilul „se poartă exact ca un gopnic, intimidând și hărțuind” această comunitate. Totodată, acesta a menționat că Ceban în 3 ani nu a rezolvat nicio problemă majoră a orașului, „nu poate conduce o capitală europeană în secolul 21”.

„Amatoarele și amatorii de BDSM cred că au acum fantezii erotice cu Ceban îmbrăcat în piele cu o puhă de cioban în mâna, care strigă: Interzis, am spus”, așa a reacționat coordonatoarea de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT din cadrul centrului Genderdoc-M Angelica Frolov, după ce edilul capitalei a interzis marșul LGBT.


Pub