Un polițist de la IP Sîngerei, condamnat la 5 ani închisoare: A cerut de la un șofer drogat 6000 de lei ca să-l scape de pedeapsă
Procuratura Anticorupție, Oficiul Nord informează că, prin sentința Judecătoriei Bălți, sediul Sîngerei din 17 iunie 2022, un inspector din cadrul Inspectoratului de poliție Sîngerei a fost condamnat la închisoare pe un termen de 5 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu amendă în mărime de 4 000 unități convenționale, echivalentul a 200 mii lei, cu aplicarea pedepsei complementare sub formă de privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 ani, pentru complicitate la corupere pasivă (infracțiune prevăzută de art. 42 alin.( 5), art.324 alin.(1) din Codul penal).
Foto: UNIMEDIA
Potrivit actului de învinuire, inspectorul vizat este acuzat că, la 30 ianuarie 2020, acționând în complicitate cu un ofițer de investigații, tot din cadrul Inspectoratului de poliție Sîngerei, au pretins și au primit ilegal de la denunțător, suma de 6000 lei, pentru a nu transmite materialele acumulate în privința acestuia organului de urmărire penală responsabil să investigheze acțiunile sale pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate produsă de droguri, precum și pentru a nu-i întocmi acestuia un proces-verbal contravențional pentru consumul de droguri fără prescripția medicului.

„Precizăm că, în procesul examinării cauzei penale, inspectorul vizat nu și-a recunoscut vina în săvârșirea infracțiunii incriminate și în condițiile date, cauza penală în privința acestuia s-a examinat în procedură generală.

În vederea asigurării executării sentinței, instanța de judecată la pronunțarea deciziei a dispus aplicarea măsurii preventive sub formă de obligare de a nu părăsi țara până la rămânerea definitivă a sentinței de condamnare.

În partea ce se referă la cea de-a doua persoană implicată, cu statut de ofițer de investigații, deoarece acesta și-a recunoscut vinovăția în săvârșirea infracțiunii incriminate, cauza penală în privința sa, a fost disjunsă într-o procedură separată, fiind examinată pe baza probelor administrate la faza de urmărire penală. Astfel, prin sentința Judecătoriei Bălți, sediul Sîngerei din 23 decembrie 2020, ofițerul de investigații vizat a fost condamnat închisoare pe un termen de 4 ani, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de probă de 3 ani, cu amendă în mărime de 3000 unități convenționale, echivalentul a 150 mii lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de 5 ani.

Totodată, ținem să menționăm că, la pronunțarea sentinței, instanța de judecată a dispus confiscarea în beneficiul statului a sumei de 6000 lei, anexați la materialele cauzei, ca bunuri rezultate din infracțiune”, anunță Procuratura.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Bălți.


Pub