Tokayev a înfuriat ursul de la Kremlin! Moscova suspendă transportul de petrol din Kazahstan

20 Iun. 2022, 10:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iun. 2022, 10:45 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia impune restricții asupra transportului de petrol kazah pentru export după ce președintele țării Kassym Zhomart Tokayev a făcut o serie de declarații dure la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

Exportul de petrol, pe care Kazahstanul a decis să-l redenumească pentru ca cumpărătorii occidentali să nu-l confunde cu cel al Rusiei, care e interzis pe piețele internaționale urmare a sancțiunilor, a fost oprit în portul Novorossiysk, relatează Kommersant, citând surse apropiate situația.

Motivul este că în apele portului au fost găsite obiecte care ar putea fi mine din al Doilea Război Mondial. Pentru cercetare, zona de apă adiacentă instalațiilor de ancorare îndepărtate ale Consorțiului de conducte Caspian (CPC), care pompează 67 de milioane de tone pe an în portul rus pentru export, a fost închisă.

Următoarele lucrări de deminare sunt programate pentru 20 iunie și ar putea dura până la sfârșitul lunii, spun sursele Kommersant.

CPC a închis deja două TLU-uri în urmă cu mai puțin de trei luni, când au fost avariate într-o furtună. Noua oprire a avut loc pe fundalul vizitei lui Tokayev la Sankt Petersburg, unde președintele Kazahstanului a anulat declarații neașteptate pentru Kremlin.

În special, el a spus că Kazahstanul nu recunoaște Donețk și Lugansk, deoarece le consideră „entități cvasi-statale”. „Dacă dreptul unei națiuni la autodeterminare este realizat pe tot globul, atunci în loc de 193 de state, vor apărea peste 500-600 de state pe Pământ. Va fi haos”, a explicat Tokayev.

În fața lui Putin, Tokayev și-a arătat nemulțumirea față de deputații Dumei de Stat și a propagandiștilor ruși, acuzându-i că au semănat „discordia” între țări. Tokayev a făcut aluzie fără ambiguitate la soțul șefului Russia Today, Margarita Simonyan, Tigran Keosayan, care a înregistrat anterior un videoclip în care acuza Kazahstanul de ingratitudine și s-a oferit să „vadă ce se întâmplă în Ucraina”.

Șeful Comisiei pentru afaceri ale CSI, Konstatin Zatulin, a considerat incorecte declarațiile lui Tokayev și a amenințat cu măsuri „cum ar fi Ucraina”.

„Suntem peste tot și peste tot, inclusiv în ceea ce privește Ucraina, spunem: dacă suntem prieteni, cooperăm și avem parteneriate, atunci nu se ridică probleme teritoriale. Și dacă nu, atunci totul este posibil. Ca și în cazul Ucrainei. Prin urmare, mi se pare că ar merita să acordăm atenție acestei părți a chestiunii în Kazahstan și nu numai”, a spus Zatulin.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău