Legenda telecomunicațiilor se stinge! Scade numărul abonaților și vânzările

20 Iun. 2022, 15:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iun. 2022, 15:17 // Actual //  Lupu Eduard

În primele trei luni ale anului curent, pe piaţa serviciilor de telefonie fixă a continuat diminuarea numărului de abonaţi, a traficului de voce și a vânzărilor serviciilor respective, tendinţă ce se menține pe această piață mai mulți ani la rând, arată datele ANRCETI.

Astfel, numărul de abonați a scăzut, față de sfârșitul anului 2021, cu 0,8% și a totalizat peste 991,9 mii, traficul de voce generat de abonați s-a diminuat, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, cu 20,5% și a însumat 225,4 mil. minute, iar volumul vânzărilor acestor servicii a scăzut cu 12,8% şi a alcătuit circa 78 mil. lei.

Potrivit datelor prezentate Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) de către furnizorii activi de servicii de telefonie fixă, numărul total de abonaţi ai SA „Moldtelecom” s-a micșorat cu 0,8% și a alcătuit 886,2 mii, iar numărul cumulat de abonaţi al furnizorilor alternativi de telefonie fixă a înregistrat o scădere de 0,7% şi a însumat circa 105,7 mii. În urma acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă, raportată la 100 de locuitori ai republicii, nu a suferit schimbări, constituind 38,1%.

Diminuarea volumului total al traficului de voce în reţelele fixe a fost determinată de diminuarea tuturor tipurilor de trafic. Astfel, traficul iniţiat către rețelele internaționale a scăzut cu 15,4%, în rețelele internaționale de intrare a scăzut cu 28,6%, traficul efectuat în reţelele fixe s-a micșorat cu 25,7%, iar traficul către reţelele mobile – cu 5,8%. În consecință, traficul mediu lunar de voce per abonat (MoU) s-a diminuat cu 20,2% şi a alcătuit 115,3 minute.

Dinamică negativă a vânzărilor a condus la micșorarea venitului mediu lunar per abonat (ARPU) cu circa 10,4%, acesta alcătuind 21,1 lei. SA „Moldtelecom” a înregistrat un ARPU de 27,1 lei, iar furnizorii alternativi – un ARPU mediu de 17,4 lei.

La sfârșitul primului trimestru al anului 2022, cota de piaţă a SA „Moldtelecom”, în funcție de cifra de afaceri, a alcătuit 92,9%, în scădere cu 0,6 p.p.

 

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:22
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
25 Apr. 2024, 12:22 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

În perioada 6-8 septembrie la Butuceni, unul dintre cele mai frumoase sate din Moldova va avea loc TechVillage. Evenimentul are scopul să ajute startupurile din Republica Moldova, România și Ucraina să ridice o rundă de finanțare. Circa 50 de startup-uri și investitori internaționali se vor reuni pentru a stabili noi parteneriate.

Timp de 3 zile, participanții vor fi implicați în diverse activități rurale și de business, menite să creeze o conexiune strânsă. Astfel, va fi promovat și turismul rural, iar oaspeții vor descoperi Republica Moldova ca destinație turistică.

Agenda include activități precum Fire Side Chat, Pitching, ședințe individuale de mentorat, cină în stil moldovenesc în aer liber, activități de networking.

TechVillage creează un mediu de colaborare în care startup-urile și investorii interacționează direct, schimbă idei și identifică oportunități de colaborare.

Dacă ești investitor, participă la eveniment și susține talentele din regiunea CEE cu investiții sau suport în dezvoltarea afacerii.

Dacă ești fondator de startup nu rata șansa să cunoști investitorii și să ridici o nouă rundă de investiții sau să găsești suport pentru a crește afacerea. 

Pentru a participa la eveniment solicită o invitație pe acest LINK. Pentru a asigura calitatea, organizatorii își rezervă dreptul de a selecta participanții.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău