‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriO asociație de profil anunță proteste pentru ziua de mâine

O asociație de profil anunță proteste pentru ziua de mâine

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Mai mulți fermieri cer compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizanților și pesticidelor în contextul în care prețul acestora s-au majorat în ultimele 6 luni. De asemenea, fermierii cer deblocarea exportului de grâu.

Actualizare: Prim-ministra Natalia Gavriliță a declarat că va organiza o întrevedere astăzi cu fermierii.

Solicitări către autorități au fost transmise de majoritatea asociațiilor de profil, iar una dintre acestea – Forța Fermierilor, a anunțat pentru ziua de mânie, 21 iunie, proteste în mai multe raioane ale țării.

„În mai puțin de un an prețurile la carburanți au crescut cu aproape 300%, iar la inputuri cu peste 400%. Totodată, mulți agricultori sunt blocați cu stocuri de productie agricolă în situația interzicerii exportului de grâu și unei piețe stagnate în urma acțiunilor unui grup îngust de operatori, care importă masiv cereale și floarea-soarelui din Ucraina”, se arată în comunicatul asociației.

Anterior, Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere Agrocereale a anunțat despre faptul că exporturile de grâu trebuie urgent deblocate, în condițiile în care prognozele pentru grâul ce urmează a fi obținut în acest sezon sunt bune.

Drept răspuns, autoritățile au menționat că exporturile nu vor fi deblocate, însă situația de pe piață va fi monitorizată, iar în condițiile în care aceasta va fi favorabilă, vor reveni la acest subiect.

La capitolul piața motorinei, Consiliul Concurenței a anunțat anterior că va analiza situația de pe piața carburanților, la sfârșitul lunii mai comunicând despre faptul că șase companii de pe piața carburanților vor fi sancționate pentru înțelegeri de cartel, însă nu a revenit ulterior cu detalii.

‹ adv ›

Ulterior, Consiliul Concurenței a făcut un apel public prin care a solicitat persoanelor interesate privind prezentarea oricăror informații relevante pe care le dețin în legătură cu dificultățile întâmpinate în procesul de achiziționare și/sau comercializare a produselor petroliere să fie transmise pentru a fi examinate (detalii).

În mare parte, autoritățile argumentează lipsa acțiunilor de ajutor a fermierilor prin lipsa surselor financiare ce ar putea fi alocate acestora.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›