Maia Sandu a promulgat Legea care interzice difuzarea emisiunilor de știri din Rusia. Liliana Vițu: Săptămâna viitoare va intra în vigoare

Legea privind securitatea informației, care prevede interzicerea știrilor și emisiunilor analitice din țările care nu au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră, a fost promulgată de președintele Maia Sandu. Totodată, șefa Consiliului Audiovizualului în cadrul emisiunii  Rezoomat de la Realitatea a menționat că „săptămâna viitoare legea ar urma să intre în vigoare”. 

Foto: simbol

„În lectura a doua s-a mers doar pe modificarea Codului Serviciilor Media Audiovizuale, iar aici au existat cele mai puține critici. Legea a fost promulgată, probabil, vinerea viitoare urmează să fie publicată în Monitorul Oficial și să intre în vigoare. Se instituie noțiunea de dezinformare, care presupune sancțiuni mult mai dure.

Se instituie un nou prag de sancțiuni pentru cei care nu produc conținut local. CA obține prerogativa de a suspenda dreptul la publicitate. În cazul dezinformării va exista dreptul de a suspenda licența pînă la 7 zile, iar acest lucru se poate întîmpla și în perioada electorală, perioadă foarte importantă, cînd asistăm la o abundență de dezinformare”, a menționat Liliana Vițu.

În prezent, știrile și emisiunile cu caracter politic sau militar din țările care nu au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră, inclusiv Rusia, sînt interzise prin decizia Comisiei Situații Excepționale. Odată cu intrarea în vigoare a legii securității informaționale, aceste produse media nu se vor mai regăsi în grilele de emisie, nici după expirarea stării de urgență


Pub