Războiul a ucis și ecologismul. Germania va folosi inclusiv cărbuni pentru a produce energie

19 Iun. 2022, 19:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Iun. 2022, 19:25 // Actual //  Lupu Eduard

După ce s-a certat cu vecinii polonezi pe tema unei mine de cărbune, Germania, care înainte de războiul din Ucraina se voia în avangarda ecologismului, a decis să recurgă la cele mai poluante surse de energie, pentru a compensa lipsa de gaz rusesc. La care nu a renunțat de bunăvoie, ci s-a trezit că Rusia livrează mai puțin prin Nord Stream 1. Așa că Berlinul a anunțat măsuri de urgenţă pentru asigurarea aprovizionării cu energie.

Autoritățile spun că folosirea gazului pentru producţia de energie şi în industrie va fi redusă, prioritate având umplerea instalaţiilor de stocare. „Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie să se folosească mai puţin gaz pentru a genera electricitate. În schimb, centralele electrice pe bază de cărbune vor trebui să fie folosite mai mult”, a declarat Ministerul Economiei, într-un comunicat citat de AFP și preluat de Agerpres.

Reţeaua de centrale pe cărbune, care fac parte din rezerva de energie electrică a Germaniei, va fi recondiţionată pentru a putea fi activată „pe termen scurt”Acest lucru se va întâmpla, spune ministrul economiei şi energiei, Robert Habeck, imediat ce legea va trece de procedura parlamentară, relatează şi EFE.

„Trebuie să fim sinceri, acest lucru înseamnă mai multe centrale electrice pe cărbune pentru o perioadă de tranziţie. Este amar, dar în această situaţie este necesar să reducem consumul de gaze”, a spus

Guvernul de coaliţie format din social-democraţi, verzi şi liberali a dorit, la începutul actualei legislaturi, să accelereze calendarul pentru eliminarea planificată a cărbunelui până în 2038. Dar pachetul de măsuri anunţat duminică include, de asemenea, un sistem de „licitaţie” pentru vânzarea gazelor utilizate în industrie, care ar trebui să ducă la reducerea consumului în acest sector. În plus, acest mecanism va compensa companiile care renunță la gaz ți îl pun gazul la dispoziţia pieţei în situaţii de penurie.

De asemenea, noi credite de la banca de stat KfW ar trebui să fie rezervate pentru a susține umplerea rezervelor de gaz ale ţării, care în prezent se află la un grad de umplere de 56%. Potrivit noilor reguli, depozitele din Germania trebuie să fie pline în proporţie de 65 % până la 1 august, 80 % până la 1 octombrie şi 90 % până la 1 decembrie. „Securitatea aprovizionării este garantată”, dar „situaţia e gravă”, a spus Habeck.

El propune și măsuri de reducere a consumului de energie în sectorul privat, cum ar fi o plafonare a încălzirii casnice, însă cancelarul Olaf Scholz se opune, spunând că nu este de acord să discute despre „măsuri individuale” fără a avea un plan general.

Germania, în ciuda invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina, continuă să importe aproape 35% din gazele sale din Rusia, după ce înainte de război proporția era de 55%.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Iubitorii de peisaje idilice beneficiază de un nou top al plajelor cu cele mai albastre ape din lume, realizat de o companie pentru închirierea de case de vacanță, transmite Rador. Autorii clasamentului au dorit să se bazeze pe criterii științifice, iar pentru aceasta au întocmit mai întâi o listă lungă cu cele mai populare și mai frumoase plaje din lume, după care a urmat analiza culorii apelor.

În acest scop, au preluat imagini brute, neprelucrate ale plajelor de pe Google Maps și apoi, folosind instrumentul digital pipetă pentru potrivirea culorii, au determinat nuanța exactă a apei pe care mai apoi au comparat-o cu nuanța declarată oficial ca fiind cel mai intens albastru (YInMn Blue).

În urma acestei analize, pe primul loc, s-a situat plaja Pasqyra (Mirror Beach) din apropiere de stațiunea Saranda din Albania. Urmează apoi două plaje grecești: Bouka de lângă orașul Messini din Peloponez și Kassiopi din Corfu.

Pe locul al patrulea se află Plage de la Vernette din Franța, urmată de plaja Kaputas din Turcia.

Top zece este completat de alte trei plaje grecești: Voulisma, situată pe locul șase, Foki, situată pe locul șapte și Ombros Gialos pe locul nouă, precum și de o plajă din Portugalia, Praia do Carvalho (locul opt) și una din Spania, Los Lances Beach, situată pe locul zece.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău