image
Sursa foto: customs.gov.md

34 de tentative de trafic ilicit de mărfuri, prevenite de Serviciul Vamal în ultima săptămână

34 de tentative de trafic ilicit de mărfuri au fost prevenite de Serviciul Vamalîn perioada 11-18 iunie.

Inspectorii postului vamal Leușeni au prevenit 17 tentative dintre acestea, care în rezultatul controlului vamal, au depistat următoarele bunuri nedeclarate organului vamal: tehnică pentru bucătărie, printre care frigider, mașină de spălat vase, hotă – toate noi, motocicletă dezasamblată, biciclete electrice, piese auto noi și uzate, cafea, fistic, articole vestimentare, încălțăminte, ochelari, parfumuri, articole cosmetice, articole chimice de menaj, mărfuri pentru electricitate în asortiment, module în asortiment, crucifix vechi susceptibil de a face parte din patrimoniul cultural, ș.a.

Bunuri nedeclarate printre care, cauciucuri și piese auto noi, articole vestimentare, produse cosmetice și de igienă, produse chimice – toate în cantități comerciale, imprimantă industrială, pastile incluse în lista substanțelor stupefiante și psihotrope, au fost depistate în această perioadă și la posturile vamale Sculeni, Palanca, Tudora, Chișinău (PVI, Poșta) precum și de către ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal.

Funcționarii din cadrul posturilor vamale Costești și Aeroportul Internațional Chișinău, în conlucrare cu inspectorii chinologi, au contracarat patru tentative de scoatere ilegală din țară a peste 91 240 de țigarete, care urmau să fie comercializate ilegal pe piața neagră din Uniunea Europeană.

Mărfurile au fost ridicate în vederea confiscării, iar cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor. Făptașii riscă amenzi conform art. 287, alin. (10) din Codul Contravențional al Republicii Moldova.

Adițional, funcționarii vamali au identificat:

- 82 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive);

- 28 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.

Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 de lei (de la 60 la 90 de unități convenționale), cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

customs.gov.mdcustoms.gov.md
customs.gov.mdcustoms.gov.md

customs.gov.mdcustoms.gov.md
customs.gov.mdcustoms.gov.md

Noutăţile partenerilor

comentarii: