image
Sursa foto: Profimedia

Olanda şi-a retras obiecţiile faţă de acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Ucraina

Olanda (Ţările de Jos) a renunţat la rezervele exprimate faţă de acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Ucraina, a anunţat vineri ministrul de externe olandez Wopke Hoekstra, relatează agenţiile Reuters şi DPA.

Comisia Europeană a recomandat mai devreme în aceeaşi zi acordarea acestui statut pentru Ucraina şi Republica Moldova, nu însă şi pentru Georgia, o decizie urmând să fie luată de liderii europeni la summitul din 23-24 iunie.

„Acesta trimite un semnal: Nu vom abandona Ucraina”, a declarat Wopke Hoekstra, care a apreciat că propunerea Comisiei este una echilibrată şi ţine cont de situaţia specială a Ucrainei în contextul agresiunii militare ruse asupra acestei ţări.

Olanda avusese până în prezent o poziţie mai degrabă critică faţă de statutul de ţară candidată pentru Ucraina, considerând că acesta trebuie acordat numai după îndeplinirea unor condiţii stricte, mai notează sursele citate de Agerpres.

Totuşi, ministrul olandez a amintit că Ucraina „încă are multe teme pentru acasă de făcut” înainte de a deveni membră a UE, refuzând să speculeze când s-ar putea întâmpla acest lucru, procesul de aderare fiind unul îndelungat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: