(video) Ciolacu: Momentul aderării va coincide de fapt cu marea unire între Republica Moldova și România, când vom fi uniți în cadrul Uniunii Europene

Mesaje de sprijin pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova au venit din partea oficialilor români, aflați astăzi la Chișinău, unde au participat pentru prima dată la o ședință comună a legislativelor celor două state românești. „E mai mult decât o platformă ceea ce am semnat astăzi. Este voința poporului român, vocea poporului român, care nu mai poate fi ignorată în UE. RM trebuie să fie membru UE”, a declarat Florin-Vasile Cîțu, președintele Senatului României.

Foto: captură

„Astăzi, la Chișinău, a avut loc un eveniment istoric, la care s-au transmis mesaje importante pentru cetățenii ambelor maluri. Suntem în plin proces de a obține statut de candidat de aderare la UE, suntem într-un context complicat regional ce necesită solidaritate. E necesar de intensificat reformele justiției, combaterea corupției, educație, cultură. Este un început. Declarația semnată de noi astăzi este o platformă pentru cooperare parlamentară. Vom continua, pentru ca cetățenii noștri de pe ambele maluri ale Prutului să se regăsească în UE”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„E mai mult decât o platformă ceea ce am semnat astăzi. Este voința poporului român, vocea poporului român, care nu mai poate fi ignorată în UE. RM trebuie să fie membru UE și toate încep cu un pas important de săptămâna viitoare. RM trebuie să primească statutul de candidat, fără niciun fel de condiții și are un partener important - România. Nu va fi ușor, nu se termină totul săptămâna viitoare, greul abia începe, dar trebuie să știți că nu sunteți singuri. Vă așteptăm la București, la următoarea ședință comună a Parlamentelor”, a spus președintele Senatului României, Florin-Vasile Cîțu.

„Instituțiile garante într-un stat democratic european rămân Parlamentele celor două state. Este un pas clar făcut, împreună, România și RM pentru ca săptămâna viitoare, vineri, primul pas al RM să fie îndeplinit și până la momentul aderării, care va coincide de fapt cu marea unire între RM și România, când vom fi uniți în cadrul Uniunii Europene. Suntem cu emoții și sunt ferm convins că la următoarea ședință din România ne vom așeza la lucru în comisii și echipe de lucru, pentru că termenul va fi scurt și vor fi foarte multe de îndeplinit pentru RM. Societatea se va transforma profund, în toate domeniile de activitate, este o provocare care merita, în primul rând pentru copiii noștri și suntem onorați să fim alături de RM în acest parcurs”, a adăugat președintele Camerei Deputaților a României, Ion-Marcel Ciolacu.

Parlamentul Republicii Moldova și cel al României s-au întrunit, astăzi, în ședință comună la Chișinău. La evenimentul care s-a desfășurat la Palatul Republicii a participat și președinta Maia Sandu.


Pub