Chicu: Amploarea jafului banilor publici la vamă o depășește și pe cea din perioada „istoriei de succes”, or importurile au crescut cu 37%, iar încasările - cu doar 21%

Fostul premier Ion Chicu demonstrează un decalaj prea mare între importuri și încasările înregistrate la vamă, în acest an. Potrivit acestuia, în primele patru luni ale acestui an importurile au crescut cu peste 37 la sută, iar încasările de la vamă cu puțin peste 20%, un decalaj ce-l face pe fostul premier să declare că diferența este furată și aceasta ajunge la sute de milioane sau chiar miliarde de lei.

Foto: UNIMEDIA

„Vă propun să vă gândiți la subiectul, pe care încă de la început de an îl scoatem în evidență - decalajul enorm dintre evoluția încasărilor la vamă și creșterea volumului și valorii importului.

Dacă în primele 4 luni ale anului 2022 importurile au crescut cu 37,1%, apoi încasările la vamă au crescut doar cu 21%. Și asta în condițiile creșterii cotelor accizelor, deprecierii leului moldovenesc și dublării prețului la produsele accizate - carburanți, în special. Este evident, că sute de milioane de lei, dacă nu miliarde, sunt furate. Acum, în iunie, situația este și mai proastă. Deși, din aprilie benzina și motorina au mai adăugat zeci de procente la preț, veniturile acumulate de vamă sunt doar cu 18,9% mai mari ca în iunie 2021. Amploarea jafului banilor publici la vamă depășește și pe cea din perioada „istoriei de succes".

Ca să puteți urmări evoluția acumulărilor la bugetul de stat de către Vamă și Fisc - informație plasată pe pagina internet a Ministerului Finanțelor, vă sugerez să urmați algoritmul de mai jos:

1. Intrați pe - https://mf.gov.md/ro

2. Accesați - https://mf.gov.md/ro/trezorerie

3. Mergeți mai departe la - https://mf.gov.md/.../rapoarte-privind-executarea-bugetului

4. Găsiți Tabelul evidenței acumulărilor bugetare zilnice - https://mf.gov.md/.../Veniturile%20zilnice%2016%20iunie...

Acest tabel este plasat în dreapta ecranului, atunci când intrați pe pagina MF, utilizând un calculator și, jos pe ecran - dacă accesați pagina cu un smartphone.

Sunt sigur, că Vă preocupă subiectul acumulărilor bugetare și urmărind această evoluție, veți încerca și Dumneavoastră să căutați răspuns la întrebarea - De ce veniturile bugetare acumulate de vamă nu cresc în măsura creșterii valorii în vamă? Creșterea veniturilor este de două ori mai mică ca acea a valorii impozabile în vamă, cum e posibil așa ceva?

Bineînțeles, acest mesaj și sugestie este adresat și pentru „presa independentă", care prin definiție ar trebuie să stea cu ochii pe guvernare”, a scris Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

Instituțiile vizate de acuzațiile lui Chicu nu au comentat acest decalaj. Anterior însă, exponenții puterii au declarat că de la schimbarea guvernării, mai multe scheme corupte au fost oprite, inclusiv cele de contrabandă de la vama.


Pub