Conflictul transnistrean și dependența de gazul rusesc, impedimente în calea de integrare a RM? Cîțu: S-a trecut deja peste aceste discuții

Conflictul transnistrean, înghețat de 30 de ani în estul Republicii Moldova, dar și dependența totală de gazele livrate de Federația Rusă nu mai reprezintă un impediment pentru aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. „Odată cu recomandarea Parlamentului Europeana și a Comisiei Europene de acordare a statului de stat candidat la aderare, s-a trecut deja peste aceste discuții”, a declarat astăzi președintele Senatului României, Florin-Vasile Cîțu, la Chișinău.

Foto: UNIMEDIA

„Nu poate, chiar și un conflict înghețat și e bine că e înghețat, nu poate fi o piedică în calea noastră de aderare europeană. Zidurile de propagandă sunt fisurate. Cetățenii noștri deja au votat altfel, ei văd diferența când trec Nistrul, văd diferența când merg la Iași, la București, ceea ce mă face să cred că acest conflict nu va fi un impediment. Nu așteptăm scurtături, clar.

Noi avem mulți prieteni, în occident, în UE, cu care împreună vom putea diversifica resursele energetice și vom fi mult mai bine pregătiți pentru iarna viitoare și cele care vor urma”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Nimic și nimeni nu va sta în calea RM către UE, mai ales în acest context, cu un garant ca România, membră de 15 ani UE. RM nu va intra într-o criză energetică, nici în ceea ce privește gazul, nici energia electrică”, a promis președintele Camerei Deputaților a României, Ion-Marcel Ciolacu.


„Deja am trecut peste aceste discuții, odată cu recomandarea Comisiei Europene de a se oferi statut de țară candidat de aderare la UE pentru RM. Trebuie să ne concentrăm pe ce urmează după”, a adăugat președintele Senatului României, Florin-Vasile Cîțu.

Parlamentul Republicii Moldova și cel al României s-au întrunit, astăzi, în ședință comună la Chișinău. La evenimentul care s-a desfășurat la Palatul Republicii a participat și președinta Maia Sandu.

Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova, a anunțat, ieri, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. Ambele țări mai au de făcut reforme, iar „mingea este în terenul” lor, a mai spus Von der Leyen.

Șefa statului, Maia Sandu, a salutat opinia Comisiei Europene. „Recomandarea se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului. Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârșitul anului 2022”, a declarat președinta.


Pub