Dionis Cenușa: Cele trei țări trebuie să obțină statut de țară candidat, însă există încă riscul că două sau toate trei ar putea obține statutul de țară candidat potențial

Analistul politic Dionis Cenușa a venit cu mai multe explicații pe ce înseamnă recomandarea Comisiei Europene, dar și riscurile care pot afecta eventual decizia finală în cazul a două dintre cele trei țări sau chiar pentru toate - Ucraina, Moldova și Georgia.

Foto: UNIMEDIA

„Câteva clarificări legate de „opinia” Comisiei Europene:

1) Nu a fost luată nicio decizie finală pe marginea statului de aderare la UE, dar semnalul lansat este foarte pozitiv;

2) Comisia recunoaște perspectiva europeană a Moldovei (Ucrainei și Georgiei);

3) Comisia recomandă ca să fie acordat statut de candidat Moldovei, dar și Ucrainei și Georgiei;

4) Atât în cazul Moldovei, cât și al Ucrainei, se menționează un set de cerințe/reforme, care trebuie implementate până la finele 2022. Comisia se exprimă vag și nu spune concret dacă operează cu condiționalitate sau nu când se referă la Moldova și Ucraina (probabil pentru a oferi teren de manevră pentru Consiliul UE, care trebuie să ia decizia pe 23-24 iunie, dar și în încercarea de a evita critica Ucrainei și susținătorilor acesteia);

5) Pe de altă parte, Comisia este tranșantă în cazul Georgiei, în cazul căreia vorbește deschis despre precondiții/cerințe/reforme;

6) Cele trei țări trebuie să obțină statut de țară candidat, însă există încă riscul că două sau toate trei ar putea obține statutul de țară candidat potențial.

7) Toate eforturile trebuie depuse pentru ca cele trei țări să nu obțină doar o perspectivă europeană, ci și statutul de țară candidat”, a scris Dionis Cenușa.

Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova, a anunțat, ieri, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. Ambele țări mai au de făcut reforme, iar „mingea este în terenul” lor, a mai spus Von der Leyen.

Șefa statului, Maia Sandu, a salutat opinia Comisiei Europene. „Recomandarea se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului. Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârșitul anului 2022”, a declarat președinta.


Pub