Migrația milionarilor. Cum războiul din Ucraina influențează deciziile

88 de mii de milionari vor migra până la sfârșitul anului 2022. Cel puțin asta arată cel mai recent raport realizat de Henley Global Citizens, companie de consultanță privind migrarea investițiilor.

Pandemia și-a spus cuvântul și în cazul milionarilor care au decis să migreze în altă țară. Astfel, dacă în anul 2019, au migrat 110.000 de milionari (persoane care dețin cel puțin un milion de dolari SUA), în anul 2020 s-au înregistrat doar 12 mii de plecări. Lucrurile nu prea s-au schimbat nici în anul 2021, când 25 de mii de milionari din întreaga lume au decis să se mute în altă țară, decât cea de origine. 

Odată ce țările au redus restricțiile și și-au redeschis hotarele a crescut și numărul migrării, relatează visualcapitalist.com. Iar în acest an, rata de mutare a milionarilor are tendința să revină la cea de acum 4-5 ani. 

De unde vin 

De ce milionarii decid să plece? Există o multitudine de motive pentru care cele mai bogate persoane aleg să se mute în altă țară cu tot cu averea sa semnificativă. Războiul din Ucraina pornit de Rusia este un motiv esențial care a cauzat luarea unor astfel de decizii de migrare. Să pleci cât mai departe de zona de conflict și de luptele care ar putea să-ți afecteze afacerea – anume acesta a fost motivul pentru care foarte mulți milionari ruși și ucraineni și-au propus să migreze în acest an. 

Potrivit autorilor raportului, pe prima poziție la capitolul țărilor ai căror milionari au decis să migreze în 2022 este Federația Rusă, urmată de China, India, Hong Kong și Ucraina. În timp ce Rusia se așteaptă să piardă 15.000 de milionari (15% din numărul total de milionari cunoscuți), care să părăsească țara până la finele acestui an, se estimează că Ucraina va înregistra cea mai mare pierdere în termeni procentuali – 42% dintre milionarii săi – adică 2800 de cetățeni care dețin peste un milion de dolari SUA. 

China de asemenea ar putea să se confrunte cu pierderi mari. Estimările arată că peste 10 mii de milionari din China vor alege sau deja au ales să migreze. Potrivit lui Andrew Amoils, șeful de cercetare la New World Wealth, acest lucru ar putea afecta grav țara, deoarece creșterea generală a bogăției în China a scăzut în ultima perioadă.

Încotro pleacă

Emiratele Arabe Unite au devenit un magnet pentru milionari. Anume aici vor să ajungă în acest an peste 4000 de milionari. Acest lucru se datorează în mare parte politicilor de imigrare ale țării, care sunt concepute pentru a atrage persoanele bogate din lumea întreagă.  

Și Australia continuă să atragă persoanele cu averi mari, ajungând pe locul doi în topul celor mai atractive țări pentru milionari. Potrivit New World Wealth, aproximativ 80.000 de milionari s-au mutat în Australia în ultimele două decenii, iar în acest an se așteaptă la 3500. Ceea ce-i atrage cel mai mult pe cei bogați în țară, sunt costurile scăzute la asistența medicală și pentru că nu cere impozite pentru moștenire sau avere. 

În topul preferințelor, Australia este urmată de Singapore, Israel și SUA. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.