image
Sursa foto: Profimedia Images

Un al treilea american a fost dat dispărut în Ucraina

Un al treilea american pe care Departamentul de Stat al SUA l-a raportat ca dispărut în misiune în Ucraina este un veteran al Marinei militare, Grady Kurpasi, a confirmat pentru CNN familia acestuia, care a pierdut legătura cu el în urmă cu o lună și jumătate.

Soţia acestuia, Heeson Kim, şi alţi prieteni apropiaţi au vorbit pentru ultima dată cu Kurpasi între 23 şi 24 aprilie, a declarat pentru CNN un prieten de familie, George Heath.

Kurpasi a activat timp de 20 de ani în Marina militară americană, trecând în rezervă în noiembrie 2021. El a ales să meargă ca voluntar în Ucraina, pentru a fi alături de ucraineni, dar iniţial nu s-a imaginat luptând în primele linii ale războiului, a spus Heath.

„A vrut să meargă să ajute poporul ucrainean. Nu plănuia cu adevărat să lupte”, a declarat pentru aceeași sursă George Heath, un prieten de familie al lui Kurpasi.

Potrivit prietenului său, americanul a intrat în Ucraina pe 7 martie, iar la Kiev a ajuns pe 21 martie. Kurpasi și alți membri ai legiunii străine au fost însărcinați să conducă un post de observație la sfârșitul lunii aprilie, lângă Herson, în perioada în care bărbatul a încetat să mai comunice cu soția și prietenii lui din SUA.

Nu este clar dacă Kurpasi era membru al legiunii străine, dar era un voluntar care lupta alături de ucraineni, a adăugat Heath.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, a declarat joi că autoritățile SUA au informații despre un al treilea american care a călătorit în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei, care a fost identificat „în ultimele săptămâni” ca dispărut.

Price nu a dat numele bărbatului, dar a spus că Departamentul de Stat a luat legătura cu familia acestuia.

Departamentul de Stat i-a transmis soției lui Kurpasi că acesta a dispărut în misiune pe 28 aprilie. Motivul pentru care a fost identificat ca dispărut este acela că trupul său nu a fost găsit sau identificat, a adăugat Heath.

Alți doi veterani ai armatei americane care luptau alături de forţele ucrainene la nord de Harkov, în Ucraina, sunt dați dispăruţi de aproape o săptămână şi există temeri că ar fi fost luaţi prizonieri de forţele ruse, potrivit familiilor lor. Capturarea celor doi ar putea complica eforturile Statelor Unite, care au oferit Ucrainei miliarde de dolari și numeroase arme, în vreme ce au făcut tot posibilul să evite o confruntare directă cu Rusia.

Noutăţile partenerilor

comentarii: