image
Sursa foto: euobserver.com

Josep Borrell la Consiliul de Securitate al ONU: „În fața unei agresiuni, nimeni nu poate fi neutru”

Într-o luare de cuvânt pe care Josep Borell a avut-o la Consiliul de Securitate al ONU, acesta a vorbit despre riscurile de securitate alimentară care se profilează în umbra războiului declanșat de Rusia în Ucraina, dar și despre imposibilitatea de a rămâne neutru în fața agresiunii ruse.

În fața Consiliului de Securitate al ONU, întrunit în ședință ieri, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a îndemnat toți membrii ONU „să contribuie la încetarea războiului, să restabilească suveranitatea Ucrainei și să se asigure că repercusiunile la nivel mondial sunt controlate, în special criza alimentară în creștere”.

„Războiul are loc în Europa, dar acesta nu este un război european. Acesta este un atac asupra fundamentelor ONU și ale acestui Consiliu de Securitate, din partea unui membru permanent al Consiliului”, a declarat Borrell, adăugând că în fața unei agresiuni, nimeni nu poate fi neutru.

„A fi neutru în acest caz înseamnă a fi de partea agresorului. Nimeni nu poate trăi în siguranță într-o lume în care utilizarea ilegală a forței este normalizată sau tolerată”, a subliniat Înaltul Reprezentant al UE.

Borrell a împărtășit, de asemenea, date de la Programul alimentar mondial, care estimează că numărul persoanelor aflate în nesiguranță alimentară s-a dublat, de la 135 de milioane înainte de pandemie la 276 de milioane la începutul anului 2022, transmite Aleph News. „Din cauza războiului, PAM estimează acum că acest număr va crește la 323 de milioane”, a spus Borrell.

Înaltul reprezentant al UE a amintit, de asemenea, că Rusia blochează cel puțin 20 de milioane de tone de cereale ucrainene care nu pot ajunge pe piețele globale. „Aceasta este echivalentul a 300 de nave masive care ar trebui să acosteze în porturile din întreaga lume. În schimb, Rusia bombardează porturile, infrastructura și terenurile agricole ale Ucrainei”, a spus Borrell. „Imediat după ce președintele Putin a vorbit cu președintele Uniunii Africane, forțele rusești au bombardat al doilea cel mai mare siloz de cereale al Ucrainei din Mykolaiv. Aceste acțiuni vorbesc de la sine”.

El a adăugat că cel mai simplu mod de a relua livrările de cereale este „ca Rusia să înceteze agresiunea, să își retragă trupele din toată Ucraina și, în sfârșit, să colaboreze cu ONU și cu alții pentru a redeschide Marea Neagră”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: